Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagyselyk - Marktschelken - Şeica MareRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor Szászcsanádi hegyágának Selyki oldalágában, a Viza- (Fehér, Weiss-) patak bal partján fekszik Nagyselyk község.

A Szent Márton tiszteletére szentelt nagyselyki templom 1308-ban a források szerint már bizonyosan fennállt, építése feltehetően a 13. századra nyúlik vissza. Ezt a torony nélküli, román kori bazilikát 1520–1562 között jelentősen átalakították. Oldalhajóit átépítették, a főhajót nyugat felé meghosszabbították. 1563-ban a sokszögzáródású szentély fölé támpillérekkel megerősített védelmi emelet került, déli fala mellé sekrestyét építettek. A hajókat és a szentélyt egységes hálóboltozattal fedték be. 1800-ban a középhajót nyugat felé hosszabbították és 1806-ban a nyugati részen egy négyemeletes tornyot csatoltak hozzá. Az átalakítások után a legkorábbi templomból jóformán csak a középhajó, pontosabban annak északi fala, a szentély egyes részei és a diadalív maradt meg, amely félköríves.

A templom köré a 15. század végén, illetve a 16. században egy igen erős, tornyokkal ellátott erődítmény épült fel. Falai között a 19. században iskola, hentesház, börtön és gyümölcsösház is működött. 1906-ban a várfalat tornyaival együtt teljesen lebontották. Az egykori templomvár képét Andreas Deppner 1882-ben készült festménye örökítette meg. A lebontott várfal helyébe 1908-ban vasrácsos kerítés került.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 728.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 1.561 (46.026012)
K 24° 9.179 (24.152983)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció