Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Rozsonda - Roseln - RujaRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor területén, az északnyugatról érkező Rozsondai-patak mellett fekszik Rozsonda község. A falut először egy 1349-es határbejárás alkalmával említik.

A rozsondai templom román stílusú bazilikának épült a 13. században. A 15. században gótikus csarnoktemplommá alakították át. A szentélyben a keresztboltozatot csillagháló boltozat váltotta fel, a hajó dongaboltozatot kapott. A déli falon keskeny, csúcsíves ablakokat vágtak. A templom csúcsíves bejárata az északi és a déli oldalon található. A szentély a nyolcszög három oldalával záródik. A 15. században szuroköntőkkel ellátott védelmi emeletet építettek rá, ennek kiszélesedő falait kívül támpilléreken nyugvó árkádok tartják. 1596-ban javítások zajlottak a templomon. A templom oldalhomlokzatainak szegmentíves ablakait a leírások szerint a 18. században készítették el.

A hajó nyugati homlokzata előtt vaskos, négyzetes alakú harangtorony áll, amely mai formáját a 15. században kapta. Bejárata a hajóból nyílik, földszintje és első emelete keresztboltozatos. A háromszintes, lőréses torony gyilokjáróval és piramistetővel készült.

A templomtól keletre a 16. században emelt védőfal maradványai láthatók. Valaha állítólag kettős fal övezte (Fabini), e védőgyűrű mára szinte teljesen eltűnt.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 753.

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 0.536 (46.008938)
K 24° 38.931 (24.648849)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció