Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sáros - Scharesch - ŞoarşRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Sáros- (Felméri, Malom-) patak mellett fekszik Sáros község.

A Szent Jakab tiszteletére szentelt egyhajós sárosi templomot a 15. század első felében építették gótikus stílusban, feltehetően egy korábbi templom helyén. A templom 1449-ben 100 napra, 1466-ban pedig 50 napra szóló búcsúengedélyt kapott. A templom szentélye a nyolcszög három oldalával zárul, és egyenlő szélességű a hajóval. A hajó nyugati homlokzatánál zömök, négyemeletes, négyszög alakú, középkori torony áll, ennek a hajóba nyíló bélletes kapuzata igen szép kőfaragó munka. A hajót újabb, öt boltszakaszos, utólag beépített pilléreken nyugvó cseh boltozat fedi. A hajó és a szentély fölött 1507-ben magasított, támpilléreken nyugvó árkádokra épült védelmi emelet készült.

A templomot egy szabálytalan sokszög alakú várfal vette körül, amelyet feltehetően a 15. század második felében építettek. Korai ábrákon egy toronyszerű, megerősített kaput ismerhetünk fel. Északkeleten egy hatszögletű torony, északon egy négyszögleges, nyeregtetős torony állt. A nyugati és a déli oldalon további három sátortetős torony látható. 1727-ben, majd 1772-ben a várfalat kijavították. 1900-ban a templom erődítményeinek legnagyobb részét lebontották.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 757. 

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 55.680 (45.928005)
K 24° 55.782 (24.929708)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció