Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sövénység - Schweischer - FişerRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Sövénység (Schweischer, Fişer) helység 1385-ben tűnik fel először. 1452-ben Swgnsekir, 1488-ban Schowiszer, 1508-ban Schowyszer, 1532-ben Schuyscher néven jegyzik az oklevelek.

Szt. Márton tiszteletére szentelt egyhajós torony nélküli temploma a XV. század közepén épül késő gótikus stílusban. Az 1505-ben végzett erődítések során a keskeny templom elveszti eredeti formáit.

1605-ben a törökök feldúlják, de megújítják. Egykori kőbordás boltozatára csak néhány gyámkő emlékeztet.

A templomot faragatlan kövekből épített várfal veszi körül. Keleti és északi tornya ma is áll. Másik három tornyának helyét csak falromok jelzik.

1894-ben a templom erődítéseit lebontják, gótikus ablakait s gótikus mennyezetét annyira átalakítják, hogy eredeti stílusformái eltűnnek.

Szerencsére az 1520–1522-ben készített szárnyas oltára megmarad, mely a tours-i Szent Márton-legendát és Jézus szenvedéstörténetét örökíti meg. Veit Stoss fiának, Jánosnak segesvári műhelyében készült. Érdekessége az, hogy az evangélisták a szász főurak ruházatában díszelegnek. A XV. századi szentségfülkéjét is megőrizték és a XVI. századi keresztelőmedencét is.

Tornyának mai alakját 1862-ben nyerte.

A katolikus kor emléke egy szép tömjénfüstölő.

Középkori tiszta katolikus lakói a reformáció során lutheránusok lesznek, a templommal együtt. A XVIII. században lutheránus anyaegyház, és e század elején is az.

Forrás:

Karczag Ákos - Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 765.

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 4.886 (46.081436)
K 25° 8.797 (25.146614)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció