Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászalmád - Almen - Alma ViiRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor területén, a Hidegpatak mellett fekszik Szászalmád község. 1356-ban tűnik fel először az oklevelekben Almasium néven.

Szászalmád egyhajós, torony nélküli temploma a 14. század elején épülhetett. Első említése 1453-ból származik, plébánosa ekkor László volt. Szentélye sík mennyezetű, a nyolcszög három oldalával záródik, ablakai csúcsívesek. 1510-ben védelmi emeletet építettek rá. A hajónak korábban csillagháló boltozata volt, 1804-ben barokkos boltozatot kapott.

A 15. század végén valamint a 16. század első évtizedeiben szabálytalan sokszögű védőfalat emeltek a templom köré, amelyet a négy torony erősít. Az alapjainál 1,5 méter vastag várfal folyami és terméskőből épült, majd 2,5 méter magasságban elvékonyodik, és így biztosít helyet a gyilokjárónak. A délkeleti oldalon található zömök, ötszintes kaputornyon kiugró gyilokjáró látható, az alatta lévő három emeleten lőrések figyelhetők meg. A torony napjainkra már befalazott bejáratát valaha csapórács védte, ennek helye ma is jól megfigyelhető. A támpillérekkel megerősített déli védőtorony (egyben harangtorony) ugyancsak ötemeletes. Ennek a toronynak a jellegzetessége négy, a falsíkból kiugró lőrés a negyedik emeleten. A templomvár északi és nyugati oldalán levő tornyok háromemeletesek, és sátortetővel vannak befedve. A Temető-hegyről a nyugati toronyhoz bevezetett régi vízvezeték hajdanán egy kutat táplált; ezt csak 1914-ben temették be.

 

Források:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 766. 

Fabini H. 2002. 13–15.

Lux G. 1944. 155. 

Léstyán F. 2000. II. 354.

Szentpétery–Kerny 1990. 12.

GPS: É 46° 2.877 (46.047951)
K 24° 26.031 (24.433842)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció