Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászbuda - Bodendorf - BuneştiRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Szászbuda (Budendorf, Buneşti) helység 1337-ben Boda, 1494-ben Bodon, 1488-ban Budendorf, 1524-ben Bwdendorf néven jelentkezik az oklevelekben.

Templomát az oklevelek már 1356-ban említik. Akkor háromhajós bazilika volt, toronnyal. Alaprajza román kori, de szentélye már gótikus hatásra a sokszög három oldalával zárul, és a hajók közötti árkádok is csúcsívek felé hajlanak. A szentélyt keresztboltozat fedte, a hajó sík mennyezetes volt. Az 1505–1519 közötti erődítések során az oldalhajókat lebontják, a megmaradt főhajó pilléreire védőemeletet húznak. A belső falakon kivehetők a befalazott árkádok nyomai. A sík mennyezetet téglabordás hálóboltozattal helyettesítik. A szentélyt elfalazták annyira, hogy csak egy rés nyílt a hajóba. Egyetlen kapuja a nyugati homlokzaton állott. A gótikus ablakokat is átalakították. Új sekrestyéje is ekkor épül.

1487-ben építik tornyát, de csak a tető magasságáig.

A védelmi átalakítások idejét az 1505– 1508 közötti segesvári adóregiszter adókedvezménye jelzi: „Dofendorf relaxati ad fabricam ecclesiae fl. 21. den. 12.”

A szentély falait XVI. századi bizánci stílusú festmény díszíti. Az apostolok sorából csak Szent János ismerhető fel. XV. századi szép feliratos kelyhe brassói műhelyből került ki. A középhajót csillagboltozat fedi.

1500-ban öttornyos védőfallal veszik körül, majd előudvart csatolnak hozzá egy bástyával.

Középkori katolikus lakói a reformáció során lutheránusok lesznek, a templommal együtt. A XVIII. században lutheránus anyaegyház, és e század elején is.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 768-769.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 6.382 (46.106369)
K 25° 3.502 (25.058367)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció