Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászbuzd - Buss - BuzdRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor területén, a Buzdi-patak mellett fekszik Szászbuzd község.

Szászbuzd egyhajós, torony nélküli, Szűz Mária tiszteletére szentelt templomát a 14. században építették, szentélyének alapfalai ebből az időből valók. A 15. század végén, majd a 16. század első évtizedeiben a templomot átépítették. Szentélye most a nyolcszög három oldalával záródik, keresztboltozatos. Északi ablakának gótikus kőrácsa napjainkig megmaradt, szentségfülkéjét csúcsíves kőkeret ékesíti. Egykori oltárkövét beépítették a szentély padlójába. A nyugati kapu is a 15. századból való. A szentély fölé épített védelmi emelet súlyát részben a csúcsíves diadalív, részben pedig külső támpillérek tartják. A védelmi emeletre a hajó és a szentély találkozásánál álló kerek, szűk tornyocska belsejében kanyargó csigalépcsőn lehet feljutni. A templom hajója sík mennyezetű.

A templomot 1490–1497 között erődítették, ekkor egyszerű védőfallal vették körül. A templomvár északkeleti részén állt a kaputorony, egy másik, háromszintes, gyilokjáróval ellátott torony pedig a várfal északnyugati sarkában magasodott. 1890-ben az északnyugati torony földrengés áldozata lett. Ma már a kaputorony sem áll, de még mindig felismerhetők boltozatának nyomai és egy csapórács hornyainak maradványai. A várfal kőből és téglából készült, eredeti magassága 6-7 méter lehetett. Egyes részein lőrések és kiöntőnyílások is megfigyelhetők.

 

 Források:

 

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 770.

 

Fabini H. 2002. 122–124.

Léstyán F. 2000. II. 357.

Szentpétery–Kerny 1990. 34.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 8.253 (46.137547)
K 24° 24.843 (24.414057)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció