Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászdálya - Denndorf - DaiaRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Szászdálya község temploma 1280-ban Dilia, 1323-ban Dálya, 1353-ban Daly maior, 1488-ban Dallendorf, 1523-ban Dellendorf néven fordul elő az oklevelekben. 1309-ben plébániatemploma van, plébánosa a szász papok és a székeskáptalan perében szerepel. 1353-ban plébánosa János. Ugyanez a János 1345-ben a pápai dézsmákba járó tartozásba 4 és fél forintot fizet.

Temploma egyhajósnak épült, a nyolcszög felével záródó szentélye megőrizte eredeti, XV. századi gótikus formáit. Hajóját a barokk korban átalakítják, 1780 körül új barokkboltozatot kap. 1447 évi dátum jelzi a XV. századi építkezéseket. Megmaradt a gótikus szentségfülkéje is. Gótikus tornyát a templom fedélzetének magasságáig lebontják és a templommal szemben egy új tornyot emelnek. A XVI. század elejéről származó kelyhe reneszánsz jellegű, gerezdes cuppakosarán a gótikus csavart vonalakhoz gerezddíszítések keverednek. Mária-templom.

Középkori réz keresztelőmedencéjének felirata: „A Joanne Christus baptisari voluit ut Salvaret nos”.

Szabálytalan sokszögű alaprajzú várfalát a XVI. században (1572) védőépítményekkel erősítik meg: 5 toronnyal és széles harangtoronnyal. Középkori lakói a reformáció idején lutheránusok lesznek, a templommal együtt.

A XVIII. században lutheránus anyaegyház, és e század elején is az.

 

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 772-773.

GPS: É 46° 8.796 (46.146599)
K 24° 54.142 (24.902367)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció