Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Százhalom - Hundertbücheln - MovileRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Százhalmi-patak mellett fekszik Százhalom község.

A Szent Mihály tiszteletére szentelt százhalmi templom a 13. században épült, feltehetően a tatárjárás előtt. A mongolok pusztítását csak a nyugati homlokzat elé épült torony vészelte át, melynek boltozott földszintje egykor a templom előcsarnokául szolgált. Az elpusztult templomhajó helyett egy hosszú, keskeny gótikus hajót építettek.

1475-ben, majd pedig 1499-ben a szászhalmi templom száz napra búcsúengedélyt kapott. Ennek bevételeit a templom erődítéseire fordították. A szentély fölé vaskos, négyzetes tornyot emeltek, a hajó falait pedig megmagasították, és elkészült a 8 méter magasságú diadalív. Ugyanekkor épült a templomot övező belső várfal is. A várfalat délkeleten a dongaboltozatú kapubejáróval rendelkező, lőrésekkel és szuroköntőkkel ellátott kaputorony erősítette. Északon látható a téglalap alakú Szalonna-torony, amelynek északnyugati sarkától kiindulva a 16. század elején a vár északi, nyugati és déli oldalán egy második védőfalat építettek, ezzel egy falszorost hozva létre. A falszorost két, mára eltűnt tornyocska védte. A belső várfal nyugati végén felépítették a csapóráccsal felszerelt, háromszintes, új kaputornyot. 1930 körül a kaputorony legfelső emeletét lebontották, majd 1936 körül délkeleten összedőlt a régebbi kaputorony. A belső várfalat 1961-ben renoválták.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 804.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 1.262 (46.021027)
K 24° 47.513 (24.791891)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció