Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászivánfalva - Sächsisch-Eibesdorf - Ighişu NouRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor területén, az Ivánfalvai- (Eibesbach-) patak mellett fekszik Szászivánfalva község.

A falu egyhajós, Szűz Máriának szentelt temploma a 15. század elején épült, talán egy korábbi templom helyén. 1414-ben említik először a források, ekkor János a plébánosa.

A 15. századból maradt fenn déli és nyugati csúcsíves kapuja, a sekrestye ajtaja, a kétszemélyes ülőfülke, valamint a szentély, amelyet gyámkövekről induló bordás mennyezet fed. 1491-ből származó szentségfülkéjére férfialakot faragtak. A hajó barokk stukkómennyezete újabb kori. 1951-ben feltárták a templom falfestményeinek néhány részletét, majd újra bemeszelték azokat.

A szentély fölött védelmi emeletet alakítottak ki, ahová a hajó északnyugati oldalánál álló, sokszög alaprajzú tornyocskában kanyargó csigalépcsőn – és a hajó födémén keresztül – lehet bejutni. A hajó nyugati homlokzatához zömök tornyot emeltek, bélletes kapuzattal, felül gyilokjáróval. A fent említett kis oldaltoronyból a vaskos harangtorony első szintje is megközelíthető, és innen kapaszkodhatunk fel a többi emeletre. A toronyban látható harangot 1494-ben öntötték.

A templom erődítései a 16. század első évtizedeiben épültek ki. A részben kőből, részben téglából épült szabálytalan ovális alakú, 1515-ben elkészült várfalon, három méteres magasságban, egymástól egyenlő távolságban kis lőréseket vágtak a falba. Valaha gyilokjáró vezetett hozzájuk, a tartógerendák nyílásai még mindig felismerhetők. 1520 körül a kaputoronytól délre egy félnyeregtetős torony épült.

Egy a körfal elé épített, patkó alakú torony védi a templomvárat délkeleti irányban. E torony emeleteit lőrésekkel látták el. A templomvár déli részén falszoros húzódik, ezen keresztül lehetett bejutni a templomvárba.

A várfalat 1650-ben magasították, 1961-ben pedig visszabontották. A templom északi részén álló téglalap alakú épület védelmi célokat is szolgált, de egyebek között gabonát is tároltak benne.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 780. 

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 6.775 (46.112923)
K 24° 20.759 (24.345982)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció