Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vessződ - Wassid - VeseudRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szászvessződ

Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Vessződi (Rohrweiher)-patak mellett fekszik Vessződ község.

A vessződi háromhajós templom a 13. században már bizonyosan megvolt, első ismert említése azonban csak a pápai tizedjegyzékben történik 1332-ben, papja ekkor Jakab.

1494-ben új templom építésére érkezett pénzügyi segély, így a 16. század elején a korábbi épületet gótikus csarnoktemplommá alakították át. Ennek során a szentély fölé vártornyot emeltek. A hajókat ma keresztboltozat fedi, ablakai félkörívesek. A régi templomból megmaradt rozettás szemöldökkövet 1968-ban múzeumban helyezték el. A nagyharang a 15. századból való, a barokk kori oltár pedig 1741-ben készült el. Középső képén a keresztrefeszítést - M. Stock szebeni festő művét - láthatjuk.

1500 körül a templomot körfallal és erődítménytornyokkal megerősítették. A téglalap alaprajzú várfalhoz egy 1857-es leírás szerint négy - két négyzetes és két kör alapú - torony csatlakozott. A templomerőd nyugati oldalán dongaboltozatú kaputornyot építettek. 1506-ban a templomvárat ”Fortalitium”-ként említik. 1707- ben a császári hadak bevették és kifosztották. 1784-1785 között a kaputornyot a templommal egy ívelt boltozatú folyosó készítésével összekötötték. A 19. század második felében a körfalat és a tornyokat lebontották, kivéve a kaputornyot és egy húsz méter hosszú, öt méter magas falszakaszt a déli oldalon.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 834-835.

 

GPS: É 45° 55.764 (45.929394)
K 24° 38.532 (24.642195)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció