Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Táblás - Tobsdorf - DupuşRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor területén, a Táblási-patak mellett fekszik Táblás község. A falut először 1267-ben említik. Feltételezhetően ekkor már volt temploma, amelyet Szent Tóbiás tiszteletére szenteltek. Plébánosa 1441-ben Gergely volt. A ma látható egyhajós, torony nélküli templom a 15. század végén vagy a 16. század eleje táján épülhetett.

A nyugati falon talált felirat szerint 1524-ben a templomot megújították és erődítésekkel látták el. Ebben az időben a szentély és a hajó fölé védelmi emeletet húztak. A középkori szentély megőrizte csillagboltozatát, a szentségfülke a szenvedő Krisztus domborművével a 15. század végén készülhetett.

A templom 1522-ben készült szárnyas oltárát múzeumba vitték csakúgy, mint az 1537-ben készült intarziás háromüléses papi széket. A templom korábbi tornya 1725-ben ledőlt, helyette 1902-ben építettek egy új, különálló, haranglábhoz hasonló tornyot a nyugati homlokzat elé.

A templomot 1524-től többszögletű, hét méter magas várfal vette körül. 1901-ben a körítőfalat részben lebontották, hogy építőanyagból új iskolát hozzanak létre. 1957-ben a megmaradt várfalat renoválták.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 815-816.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 9.123 (46.152058)
K 24° 29.760 (24.495998)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció