Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vérd - Werd - VărdRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Vérd

Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, az Öreg-patak mellett fekszik Vérd község.

Szűz Mária tiszteletére szentelt egyhajós, keresztboltozatos csarnoktemplomát egy írásos forrás 1317-ben említi. A templom feltehetően azonban még a 13. században felépülhetett. Plébánosa 1423-ban Caspar Rod volt.

A templom középkori szentélyzáródása nem ismert, mivel a hajót kelet felé 1853-ban meghosszabbították. A templom egyenes záródású szentélyében korábban egy 17. századi Kálvária-oltár állt. Jelenleg az épület használaton kívül van, berendezési tárgyait elszállították, csak a karzat fakazettái nyújtanak némi látnivalót.

A templomhajó nyugati végében magasodó négyszög alapú, gúlacsúcsos tornyot a 14. században építették. Szélessége megegyezik a templomcsarnokéval. A toronyban található Erdély második legrégibb harangja: 1438-ban öntötték. A templomot övező 16. századi várfalból a nyugati oldalon maradt meg egy hosszabb, erősen romos falmaradvány. A templomvár nem lehetett túl erős, hiszen a török-tatár időkben többször is elpusztították a falut, és elhurcolták annak lakóit.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 835-836.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 56.829 (45.947147)
K 24° 36.004 (24.600073)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció