Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kereszténysziget - Grossau - CristianRomániaErdély és PartiumSzeben történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Nagyszebentől Ny-ra, a 7-es főút mentén terül el Kereszténysziget (Grossau, Cristian) község. A faluban, a Szeben-patak bal partján található a Szászföld egyik legszebb erődtemploma.

Ez a terület már valószínűleg a II. Géza király (1141 – 1162) korabeli első letelepedési hullám óta lakott volt.

Kereszténysziget települést első ízben 1223-ban említik, „Insula Christiana” (Keresztény mező) néven.

Szent Szerváciusz titulusú, háromhajós román stílusú templomát a XIII. században építették. Ebből az időből a harangtorony alsó része, valamint a két oldalhajóban néhány részlet maradt fenn csupán. 1472 – 1498 között a bazilikát a nagyszebeni Andreas Lapicida építészmester irányítása alatt átépítették egy későgótikus, háromhajós templommá. Meghosszabbították a nyolcszög három oldalával záródó szentélyét. A hajó hálóboltozatot, a szentély bordás keresztboltozatot kapott. A nyugati homlokzat elé román kori alapokon nyugvó négyzetes, gúlasisakos tornyot emeltek. Az új főhajó 18,3 m hosszú és 17,5 m széles lett, a tetőzet 28,4 m ill. 26,3 m magasra került. Még javában tartottak az építkezések, amikor Keresztényszigetet portyázó török csapatok felégették. Talán ennek is köszönhető, hogy az új templom elkészülte után nem sokkal, 1500 körül a templom védelmére kettős erődfalat építettek szabálytalan ötszög formában, a sarkokon egy-egy négyszögletű védőtoronnyal. 1529-ben a munténiai Dr�gan bojár csapatai – melyek szeptemberben Nagyszebent szállták meg – felégették Keresztényszigetet. A lakosság feltehetően a templomerődben vészelte át a nehéz időket. 1550 körül a vártemplom elé az É-i oldalon két előudvart építettek, 1580 körül az erődrendszer D-i oldalán régebbi alapokon nyolcszögletű tornyot emeltek. 1599-ben Mihály oláhországi fejedelem bevette a templomerődöt, melynek plébánosát, Heintziust kegyetlenül meggyilkolták a sekrestyében. 1658-ben a Nagyszebent megszálló tatárok foglalták el Kereszténysziget erődítményét és felégették a falut. 1690-ben a templomban tartottak országgyűlést, melyen Thököly Imrét erdélyi fejedelemmé kiáltották ki. 1721-1736 között a háborúk és járványok pusztításai nyomán az itteni lakosság létszáma erősen megcsappant. Ekkortájt a nagyszebeniek segítségével sikerült a romosodó templomot helyreállítani, és a várfal egy részét is újjáépítették. 1750 körül a vár Ny-i oldalán található kapu és a bejárati torony áldozatul estek a Szeben-patak áradásának. A déli oldalon új bejáratot állítottak, mellé egy lakást építettek a várőrnek. 1800 körül a lelkészlakot kibővítették a templom irányában a mai főépülettel, melyet a középkori szárnyhoz csatoltak. 1805-ben a földrengés során megsérült templomtornyot magasították, és négy saroktornyocskával látták el. Legutóbb 1972 – 1975 között voltak az erődtemplomban általános javítások.

Napjaink utazója, ha szerencséje folytán sikerül bebocsátást nyernie a monumentális középkori épületbe, megcsodálhatja az impozáns négyzetes alaprajzú erődfalat, amely két udvart határol. A védőgyűrűt öt torony erősíti. A belső falhoz kamrasor csatlakozik, ahol a község a szalonnáját tárolta. Északi része hiányzik, a belső udvar keleti és délnyugati sarkában egy-egy nyolcszög alaprajzú különálló torony emelkedik. A gótikus templombelső szintén érdekes látnivaló, a nyugati falhoz simuló templomtorony alsó szintje pedig az épület legkorábbi korszakát idézi.

Tetejéről nagyszerű kilátás nyílik az egész épületegyüttesre és a környező vidékre.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 668-669.


GPS: É 45° 47.088 (45.784794)
K 24° 1.709 (24.028490)

Nagyszebentől Ny-ra, a 7-es főút mentén terül el Kereszténysziget (Grossau, Cristian) község. A faluban, a Szeben-patak bal partján található a Szászföld egyik legszebb erődtemploma.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció