Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kürpöd - Kirchberg - ChirpărRomániaErdély és PartiumSzeben vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, Vessződi- (Rohrweiher-) patak mellett fekszik Kürpöd község.

A Szűz Máriának szentelt háromhajós, bazilikális templom plébánosát, Jánost először 1332-ben említik. A templom építése azonban jóval korábbra, feltehetően a 13. század első felére tehető. Főhajója ma sík mennyezetű, félköríves szentélye megőrizte kereszthálós boltozatát. A román kori ablakokat egy későbbi átalakítás során nagyobbították, ekkor elveszítették köríves formájukat.

A templom harangtornyának korábbi, köríves ablakait az alsóbb szinteken védelmi okokból lőrésekké szűkítették. Az oldalkapukat is átépítették, a nyugati kaput pedig befalazták.

A téglalap alakú védőfal minden bizonnyal a 15. század második felében és a 16. század első negyedében épült. 1547-ben a hét szász szék a leégett Kürpödnek 32 guldent adott a templomvár felépítéséhez.

A templomvár déli részén 1523-ban két saroktorony épült; a keleti torony félkör alakú, a nyugati pedig négyzetes. A templomudvar és az északi várrész közötti északnyugati sarokban egy kaputornyot emeltek. Az északi várrész északi részén egy csapóráccsal ellátott, második kaputorony is magasodott. Az északi várrészben egykor fennállt valamennyi védőtorony gúlatetős és négyzet alaprajzú volt.

A 19. század végén és a 20. század elején az északi várrész északi részében lévő tornyokat, valamint a várfal egyes részeit lebontották. 1968-ben a templomvár délkeleti sarkán található, félkör alakú torony beomlott.

 

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 690-691.

GPS: É 45° 53.605 (45.893410)
K 24° 35.833 (24.597223)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció