Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Orlát - Winsberg - OrlatRomániaErdély és PartiumSzeben történelmi vármegye - Riesenberg

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Nagyszebentől Ny-ra, 15 km-re fekszik Orlát (Orlat, Winsberg) község. A Szebeni-medence és a Székási dombvidék találkozási pontján, a falutól ÉNy-ra, a Riesenberg-hegy csúcsán középkori vár romjait kereshetjük fel.

A helység közelében, a Cibin folyó feletti Várhegyen (Cetatea) már a 11-12. század fordulója körül felépült egy határvár, mely egészen a 12. század végéig használatban volt. A tatárjárás után a Várhegytől kb. 3 km-re Ny-ra, a meredek lejtőkkel kiemelkedő Riesenberg (Magashegy v. Óriáshegy) 545 m magas csúcsán új vár épült, mely a dél-erdélyi határvédelem fontos eleme és a környékbeliek mentsvára lett. Az építtető kiléte bizonytalan: régebbi szakírók úgy gondolták, hogy a helybéli szászok emelték, míg a legutóbbi elgondolás szerint a magyar király építtette. A szakirodalomban gyakran felbukkanó vélemény szerint a riesenbergi erősség azonos az oklevelekben „Salgó”-nak nevezett várral. Dr. Dénes József azonban úgy gondolja, hogy ezek az adatok nem a Riesenbergre, hanem egy másik, Szibiel (Sibiel) község feletti várra vonatkoznak. Ez ügyben hozzánk intézett leveléből idézünk most: „A régebbi magyar és romániai irodalom az oklevelekben említett erdélyi Salgó várát még egyértelműen Orlát területére helyezte. Ennek magyarázata a magyar „váralatt” névből keletkezett román Orlát falunév. Úgy gondolták, hogy nyilván Salgó váralja településéről lehet szó, hisz a közelben nincs más, ismert történetű vár. Újabban azonban kiderült, hogy az orláti Cetate a kora-középkori feltételezhető Zibinburg-Szebenvár helyével azonosítható, vagyis inkább emiatt lett a falu „váralatt”. Ugyanennek a községnek a határában van a Riesenberg (Cetatea Lung�) nevű magaslaton egy nagy kiterjedésű kővár is. Thomas N�gler 1977-ben megjelent írásában ezt tekintette Salgó helyének. Az újabb magyar és romániai szerzők (Engel Pál, Hermann Fabini, Theodor Octavian Gheorghiu) azonban már Szibiel területén azonosították a középkori Salgó vár helyét. Salgót mindössze két oklevél említi az Anjou-kor elején (1322, 1324).

Alighanem már akkortájt le is rombolták. A későbbi történelemben már nem szerepel. Vitán felül Árpád-kori kővár a Riesenberg is, de a szibieli „La zid” típusát tekintve jobban beleillik az 1300 körül még funkcionáló középkori várak közé, mint az ismeretlen történetű Riesenberg. Utóbbi viszont azokhoz az Erdély szerte jelentős számban ismert nagy területű Árpád-kori kővárakhoz tartozik, melyeket nagy valószínűséggel az Árpád-kor korábbi szakaszában építtettek királyaink”.

A Riesenbergen álló várat, mint azt a számos előkerült kerámiatöredék bizonyítja, egészen a 15. század első feléig lakták. Pusztulásának pontos ideje és körülményei ismeretlenek.

Az erődítmény területén 1967 – 1969 között Thomas N�gler régész végzett tájékozódó jellegű feltárást. Az elnyújtott, ovális formájú vár egykori falaitól kb. 10 m távolságra a kevésbé meredek K-i és É-i oldalt ma is jól látható árok védte. A várkaput, mely a vár D-i végében volt, az ásatás során nem sikerült pontosan meghatározni. A keleti kerítőfal közepe táján egy keskeny mellékbejáratot találtak. A kerítőfal a Ny-i oldalon 1,5-2 m magas falsík formájában ma is megfigyelhető, a K-i oldalon viszont csak elvétve maradtak meg csekély alapfalak. A kevés ásatás nem hozott eredményt a belső építmények tekintetében, amiknek létezniük kellett, még ha csak faépítmények voltak is. Az előkerült leletek a várat a 13-15. századra datálták. Az egykori erősség helyét napjainkban sűrű aljnövényzet borítja, ezért inkább kora tavasszal vagy késő ősszel érdemes felkeresni.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 359-360.

 

GPS: É 45° 45.792 (45.763203)
K 23° 56.675 (23.944586)

Nagyszebentől Ny-ra, 15 km-re fekszik Orlát (Orlat, Winsberg) község. A Szebeni-medence és a Székási dombvidék találkozási pontján, a falutól ÉNy-ra, a Riesenberg-hegy csúcsán középkori vár romjait kereshetjük fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció