Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sellenberk - ŞelimbărRomániaErdély és PartiumSzeben vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Szebeni-havasok Resinári-hegységének északkeleti lábánál húzódó alacsony dombvidéken, a Sebes (Sévíz)-patak mellett fekszik Sellenberk község.

Sellenberk Szűz Máriának szentelt háromhajós templomának építését egyes kutatók a 13. század elejére teszik. Első ismert plébánosa 1327-ben Gotfried volt, plébánosait a 15. században is többször említik. A templom legrégebbi része a szentély, illetve annak román kori félköríves záródása. A sekrestye építésekor az északi mellékhajó félköríves apszisából csak egy kis részletet hagytak meg. A templom 1423-ban búcsúengedélyt kapott, ekkor jelentősebb átépítések zajlottak a templom épületén.

A déli oldalhajó keresztboltozatos. A középhajó és az északi oldalhajó dongaboltozattal fedett, a középhajó korábban síkmennyezetű volt. A nyugati homlokzatnál álló torony 1804-ben épült.

1507-ben Sellenberk háromszor kapott támogatást a templomvár építése céljából. A nyugati oldal kivételével a templomot kétszeres várfal vette körül. A külső falat elbontották, helyette iskolát és plébániát építettek. A belső fal keleten, északon, nyugaton és délen is részben megmaradt.

Források:

 Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 759.

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 46.082 (45.768032)
K 24° 11.726 (24.195433)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció