Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászújfalu - Neudorf - NouRomániaErdély és PartiumSzeben történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor területén, a Hosszú- (Langerbach-) patak mellett fekszik Szászújfalu község. Szent Péter és Pál tiszteletére szentelt, 13. századi eredetű templomának első említése 1332-ből származik. Ebben az évben papját, Jánost említik. Ezt a háromhajós, nyugati oldalán toronnyal ellátott bazilikát a 15. század végén a törökök megrongálták. 16. század eleje táján helyreállították, illetve részben átalakítottak.

A szentélynégyzetet félköríves apszis zárja. A főhajót az egyenes záródású oldalhajókkal félköríves árkádok kötik össze. A hajó korábban sík mennyezetű volt, 1525 körül egy behúzott támpillérekre támaszkodó, rombuszmezőkből felépülő hálóboltozat épült rá. Szőke Balázs leírása szerint „a hálóboltozat trapézorrú téglabordás szerkezetű. A boltozati bordák a pillérekből fejezet nélkül, az élszedések sarkainál válnak ki. A pillérek csak a közbenső boltvállaknál épültek, a sarkokon a boltozat tölcséres profilú, késő gótikus konzolokon nyugszik, ugyanúgy, mint ahogy az Désen és Kolozsváron a mai napig látható.” A késő gótikus átépítés során a szentély kőbordás mennyezetet kapott, falait megmagasították. A templom fölé védelmi emeletet építettek, fa gyilokjáróval. A hajó nyugati oldalán háromszakaszos, téglabordás keresztboltozatú karzat készült.

A nyugati homlokzat előtt terméskőből épült, zömök, négyzet alakú, négyemeletes torony emelkedik, félköríves nyugati kapuja befalazva maradt meg. A torony nyugati falán késő román kori kőfaragványok is láthatók; az egyik egy püspököt ábrázol, a másik egy gonosz lelket szemléltet oroszlán képében, amint éppen lenyel valakit. A torony második szintjén szűk nyílású lőrések figyelhetők meg. Harmadik szintjét egykor félköríves ikerablakok világították meg, ezeket utóbb befalazták. Az 1500 körül zajló erődítési munkálatok során a tornyot legfelül egy védelmi szinttel, illetve fa gyilokjáróval látták el. 1581-ben a torony új tölgyfapadlást kapott. 1884-ben ismét felújították padlását, és csúcsára bádogtetőt helyeztek. 1976-ban a bádogtetőt cseréptető váltotta fel.

A templomot a 15. század vége tájától erődítményekkel vették körbe. Az egykori várfalból a templomtól északra és délre figyelhető meg egy-egy hosszabb falszakasz. A déli oldalon húzódó fal 2-2,5 méter magasságú,  közepén egy meredek gúlatetővel ellátott, négyszög alakú kaputorony ugrik a fal vonala elé. A védőfal északkeleti sarkában 1780-tól egy sokszög alaprajzú torony állt, itt a védőfal kb. 2 méter magas.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 798-799.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 49.565 (45.826077)
K 24° 16.907 (24.281775)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció