Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagytalmács - TălmaciuRomániaErdély és PartiumSzeben vármegye - Szemec, Wartburg

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

 

Nagytalmács – Wartburg

Nagytalmács határában, a Szeben-folyónak az Oltba szakadásánál a Wartburg nevű hegycsúcson egy régi vár nyomai, földhányások és sáncok voltak találhatók a 19. század közepén. Gerecze P. is említi és Szemec-várának nevezi. A hegyet “Wartberg” néven a régi katonai térképek is jelölik. 

Helyszínén még nem jártunk, a vár kutatása a jövő feladata lesz.

Források:

Eduard Albert Bielz: Die burgen und ruinen in Siebenbürgen. Jahrbuch des Siebenbürgischen Karpathenvereins. Hermannstadt. 1899. (XIX.). 30.

Miski György: Erdély – demográfiai és statisztikai adattár. Erdélyi és Erdélyen kívüli települések ismertetése. Arcanum CD. 2001.

Ipolyi Arnold: magyar régészeti repertorium. Várak. Archeologiai Közlemények. II. (1861). 262. 

M. J. Ackner: Die römischen alterthümer und deutschen Burgen in Siebenbürgen. Wien. 1857. 63.

Gerecze Péter: A műemlékek helyrajzi jegyzéke és irodalma. Magyarország műemlékei. II. Szerk. Forster Gyula. Bp. 1906. 790.

(Karczag Ákos)

GPS: É 45° 39.012 (45.650200)
K 24° 17.101 (24.285015)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció