Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Alvinc - Winzendorf - Vinţu de JosRomániaErdély és PartiumAlsó-Fehér vármegye - Zebernik vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Szebeni-havasokhoz tartozó Szászsebesi- (Oláhpiáni-) hegység É-i részéhez csatlakozó sík vidéket az Érchegység Ompolymelléki (Zalatnai) hegysorától elválasztó, itt DNY-ra tartó Maros két partján (nagyobbik része a bal parton) fekszik az Alvinchoz tartozó Borberek (Vurp�r, ném.: Burgberg) község. A Borberek feletti Várhegyen fekszenek Zebernik várának még fellelhető romjai. Helyén a római korban már állt egy castrum, s ennek alapjain épült fel a vár.

Az észak-dél tájolású erődítmény falai a hegytető vonalát követik, így azok egy észak felé nyújtott háromszöget alkotnak, melynek csúcsában a kaputorony maradványai állnak. Az 1960-as évek ásatásai feltárták a nyugati falhoz csatlakozó épületek alapfalait, illetve a vár területén a régészek V. István király idejéből (1270-1272) való pénzérméket találtak, ezek az erődítmény XIII. századi létezését igazolják. A vár a XVII. század folyamán az alvinciek és a borberekiek közös birtoka volt, háborús időkben ide húzódtak fel féltettebb kincseikkel a környékbeli lakosok.

1723-ban még katonaság őrizte az erősséget, ám ezek kiköltözésével az őrizet nélkül maradt vár pusztulásnak indult. Napjainkban a sűrű bozótban csak itt-ott figyelhetők meg falai, melyek egyes szakaszokon 4 m magasan állnak.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 125.


GPS: É 45° 59.673 (45.994556)
K 23° 29.163 (23.486042)

A vár romjai a Borberektől Ompolymező irányába vezető út mentén, Borberektől 1,5 km-re északkeleti irányban, az út jobb oldala fölé emelkedő dombon vannak

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció