Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szilágysomlyó - Şimleu SilvanieiRomániaErdély és PartiumSzilágy történelmi vármegye - Somlyó, Şimleu, Magura hegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Krasznamelléki dombvidék területén, a Somlyói Magura D-i lábánál, a K-ről érkező és itt É-ra forduló Kraszna két partján fekszik Szilágysomlyó Şimleu Silvaniei) település. Első vára („Castrum Somlyo”) a településtől északra emelkedő Magura tetején állt egykor.

Az itteni uradalom – melyhez hat környékbeli falu tartozott – 1258 óta a Pok nb. Meggyesieké volt. A várat 1319-ben említik először, építése Miklós vajdának (1270-1319) tulajdonítható. 1351-ben Meggyesi Simon leánynegyed fejében átengedte nővérének, Annának, Báthori László feleségének. Ezután a Bátoriak somlyói ágáé - e László utódaié - volt. Pusztulása valószínűleg egy 1551-ben bekövetkezett török ostromnak köszönhető, mely után Mohammed beglerbég az épen maradt részeket is leromboltatta.

A magurai vár többé nem épült fel többé, helyette Somlyó település szélén Báthori István 1592-ben építtetett egy emeletes reneszánsz várkastélyt.

A Magura csúcsára felkapaszkodó utazó a középkori várnak már csak csekély maradványait találja. Helyét a hegynyereg felől, a K-i oldalon lehet legjobban megközelíteni. A hegytetőt tisztásokkal megszakított, sűrű bozót fedi. A vár valaha kőfallal védett, ovális alakú platóján alapfalakat csak a K-i és Ny-i szélén találunk, néhány méter hosszúságban. A vár központi részét kb. 5 méterrel alacsonyabb szinten egy széles, gyűrű alakú plató veszi körül a K–Ny–D-i oldalon Az É-i oldal felől egy mesterséges, sziklába vágott árok határolja a kis központi fennsíkot.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 443-444.

GPS: É 47° 14.204 (47.236736)
K 22° 48.043 (22.800709)

A Somlyó vár a város közepén levő Báthori vártól északra, kb 500 m-re levő dombon található. Jelzetlen úton lehet felmenni 20 perces sétával.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció