Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Valkóváralja - Sub CetateRomániaErdély és PartiumSzilágy történelmi vármegye - Valkó, Valčău

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Valkóváralja, Valkó vár

A Réz-hegység északi lábánál, az egykori Kraszna vármegyében, a délkeletről jövő és itt északkeletre forduló Berettyó-patak két partján fekszik Valkóváralja (Subcetate) község. A település feletti 422 méter magas sziklás hegy platóját az egykori Valkó vára romjai koronázzák.

Az oklevelesen először 1311-ben említett várat 1317-ben Károly Róbert nevében Elefánti Dezső ostrommal foglalta el Borsa Kopasz nádor fiától, Bekcstől. 1317-től királyi vár, a krasznai ispáni tiszttel volt egyesítve. 1341-ben I. Károly Zólyomi Doncsnak adta, cserébe felvidéki váraiért. A Doncsfiak kihaltával 1372-ben adományul Gönyii Jánosé lett, majd fia, Zsigmond halálával [1402] fiúsított nővére, Anna kezével ennek fiaié, a lázadókhoz csatlakozott losonci Bánfi Lászlóé és Györgyé. 1404-ben Zsigmond hívei ostromolták tőlük, de úgy látszik kegyelmet kaptak, mert az uradalom családjuké maradt. A Losonczi Bánffy család birtokolta 1665-ig, ekkor a törökök megostromolták és elfoglalták. Bár kijavítására később, 1716-ban és 1718-ban történtek kísérletek, az többé már nem heverte ki az ostrom ütötte sebeket.

A Berettyó fölé emelkedő dombon fekvő várat kettős árok veszi körül a déli - délnyugati oldalon. A külső árok az északi, északnyugati részen ellaposodik. Az árkok szélessége 10 -15 m közötti, a a sánckoronától mért mélysége 1 - 2 m között változik. A Berettyó felőli keleti oldalon a várdomb igen meredek, ezért itt az árokrendszer megszakad.

A platót körülvevő várfal helyenként még ma is jól látszik. A délnyugati oldalon találjuk a kb 8 x 8 m-es méretű torony maradványait. A torony két átellenes sarkának fala ma is 4-5 m-es magasságba nyúlik fel. A vár délkeleti részén egy 3 m átmérőjű mélyedés nyomát láttuk a felszínen.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 484-485.

Köszönjük Füstös Raymond friss 2021 tavaszi képeit és pontosított leírását az aktuális megközelítésről!

GPS: É 47° 5.860 (47.097668)
K 22° 41.387 (22.689777)

Információk: Szilágynagyfalutól (Nușfalău) délre, kb. 20 km-re fekszenek az Alsóvalkó (Valcău de Jos) község, pontosabban Valkóváralja (Sub Cetate) határában található Valkó várának romjai.

A várdomb aljáig – főleg jó, száraz időben – kocsival is el lehet jutni, innen mindössze 20-25 percnyi séta végén a tetőre lehet jutni. A rövidebb, pirossal jelzett ösvény amely a Berettyó patak mellett indul hamarabb felvezet a romokhoz, viszont csúszos, téli időben nem ajánlott, igencsak meredek.

Manapság a délnyugati torony maradványait, a várfal romjait és leginkább a várat körülvevő árok néhai nyomait találhatjuk meg a Kraszna vidékét őrző hajdani vár helyén.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció