Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Árokalja - ArcaliaRomániaErdély és PartiumSzolnok-Doboka történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

A Mezőség É-i felében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, az itt ÉNY-ra tartó Sajó bal partján fekszik Árokalja (Arcalia) község. Árokalja falutól DK-i irányban, a Szeretfalva felé vezető út Ny-i oldala fölött húzódó hegysor egyik É–D-i irányú nyúlványán áll a vár.

A falutól 2,5 km-re, az autóúttól DK-re, 1,5 km-re találhatunk rá a vár erdővel benőtt maradványaira. Találtak itt bronzkori leleteket és pirosas égetett földet, ill. 10-35 cm mélyen kerámiadarabokat, mely utóbbiak a középkorból származnak. A középkori vár feltehetően a szeretfalvai és a sajómagyarósi várakkal lehet egykorú, azaz fennállása a 13-14. századra tehető.

Az elnyújtott ovális alakú vár 120 m hosszú, szélessége 30 m. A hosszúkás plató kb. 4-5 m-rel emelkedik az alatta körbefutó árok és sánc fölé. A plató közepénél egy, a várat két részre osztó 4-5 m széles és 2 m mély árok található. A K-i és a Ny-i oldalon a sánc erősen lepusztult, azonban a vár É-i és D-i végégénél is jól megfigyelhető a jelenleg is kb. 2 m mély és 5-6 m széles árok és sánc. Kőépület maradványai a felszínen ma nem láthatók.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 90-91.

Ştefan Dănilă: Contribuţii la cunoaşterea unor cetăţi din nord–estul Transilvaniei. File de Istorie. 1972. (II.) 91-94.

Ferenczi Géza: A moldvai ősibb csángók. Székelyudvarhely. 1999. 22. 

Miski György: Erdély – demográfiai és statisztikai adattár. Erdélyi és Erdélyen kívüli települések ismertetése. 

Arcanum CD. 2001

GPS: É 47° 3.720 (47.061993)
K 24° 22.461 (24.374348)

Megközelítése: Árokaljából Szeretfalva felé hajtva, a falu végétől számított második földútra fordulva haladjunk délnyugat felé, egészen a hegysor lábáig. Innen déli irányba fordulva mászhatunk fel a mező fölé emelkedő várhegyre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció