Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bálványosváralja - UnguraşRomániaErdély és PartiumSzolnok-Doboka történelmi vármegye - Bálványos-vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Bálványos vár

A Mezőség É-i felében, a Szamosmelléki dombvidék Bethleni ágában, a Bandó (Baruló, Nyíres, Magyar, Csabai) - patak mellett fekszik Bálványosváralja (Unguraş) falu. A település melletti magaslaton áll a falunak nevet adó Bálványos vára.

A várat név nélkül 1269-ben, majd névvel 1291-től említik. Kezdetben vajdai vár lehetett, majd Kán Lászlóé és fiaié volt (1308-1315 között). Valószínűleg 1321-ben jutott királyi kézre. Ezután az erdélyi vajdai tiszthez tartozott.

Zsigmond 1387-1391 között Losonci László erdélyi vajdának adományozta, akinek fiáról, Jánosról visszaszállt a koronára. 1406-ban a szántai Lack testvérek kapták adományul. 1409-ben birtokosztály révén Dávidnak jutott.

Családja kihaltával 1456-ban Losonci „Dezsőfi” László és Várdai Aladár kapta meg V. Lászlótól. Mátyás király 1484-ben a törökök elől menekülő moldvai vajdának adományozta, amit 1536-ig utódai meg is tartottak. Ekkor (Szapolyai) I. János király nevében Majláth István erdélyi vajda a Ferdinánd-párti védőktől ostrommal visszavette a várat, melynek hanyatlása innen datálható.

Martinuzzi György váradi püspök, királyi kincstartó, mint a püspökséghez tartozó birtokot 1538-ban Borberek váráért, Alvincért és 8000 forintért Majláth Istvántól kiváltotta. Valószínűleg ezután rombolták le az erősséget, melynek lehordott köveiből felépült Új-Bálványos-vár, azaz Szamosújvár.

Forrás:

Karczag Ákos - Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 95.

Köszönjük Füstös Raymond friss 2021 tavaszi képeit és pontosított leírását az aktuális megközelítésről!
GPS: É 47° 6.294 (47.104897)
K 24° 4.154 (24.069225)

Információk: Déstől mindössze 17 km-re fekszik a többnyire magyarlakta Bálványosváralja falu, a település melletti magaslaton találhatóak a néhai Bálványos-vár nyomai.

A várrom könnyen megközelíthető a dombra felfele induló kövesúton, a látvány pedig igencsak káprázatos. 1996-ban kopjafát avattak fel a magaslaton, négynyelvű tábla őrzi a néhai erődítmény emlékét.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció