Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sajómagyarós - Şieu-MăgheruşRomániaErdély és PartiumSzolnok-Doboka történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Borgói-hegység Ny-i lábánál húzódó, a Nagy-Szamos, Sajó és Beszterce által határolt dombvidéken, az ÉK-ről érkező Csetátye-patak mellett fekszik Sajómagyarós (Şieu-Măgheruş) község. Sajómagyaróstól ÉK-re, az 580 m magas Várhegyen (Cetate) állt egykor a sajómagyarósi vár. A Szt. László vára néven is ismert erődítményben a feltárások a bronz- és vaskorból, valamint a középkorból (a 13-14. sz-ból) találtak itt leleteket ill. falmaradványokat, melyek e várat is keltezik.

Az ÉNy-DK irányban elnyújtott, ovális alaprajzú vár hossza 80 m, szélessége 40 m. A plató ÉNy-i végén árok és sánc látható, az árok szélessége 10 m, mélysége 2 m. A vár DK-i végén is látható az előzőnél kisebb méretű árok és sánc, melyet a 20. század közepén készült alaprajz nem tüntet fel. A vár hosszanti oldalán végigfutó árok erősen lepusztult állapotban maradt fenn, szinte alig észrevehető. A vár belső területe bolygatott, ezek feltehetően az 1959-es betemetetlen kutatóárkok nyomai. A vár legmagasabb részén a régészeti kutatások szerint valószínűleg egy torony állt, helyén most egy kb. 5 m átmérőjű mélyedés figyelhető meg.

Forrás:

Karczag Ákos - Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 385.

GPS: É 47° 5.991 (47.099850)
K 24° 23.260 (24.387669)

A Borgói-hegység Ny-i lábánál húzódó, a Nagy-Szamos, Sajó és Beszterce által határolt dombvidéken, az ÉK-ről érkező Csetátye-patak mellett fekszik Sajómagyarós (Şieu-Măgheruş) község. Sajómagyaróstól ÉK-re, az 580 m magas Várhegyen (Cetate) állt egykor a sajómagyarósi vár. A Várhegy északkeleti lejtőjéig földúton fel lehet hajtani autóval. Innen jelzetlen ösvény vezet a hegy csúcsára.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció