Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Erked - Arkeden - ArchitaRomániaErdély és PartiumUdvarhely történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Erked (Erkeden, Archita) falu 1341-ben Erded, 1360-ban villa Erkud, 1488-ban Ergetten, 1508-ban Erketten, 1532-ben Erckten néven fordul elő az oklevelekben.

A XIII. században épül román kori háromhajós bazilikatemploma. A XV. században erődtemplommá építik át. Ekkor a főhajót és a szentélyt magasítják, a hajó fölé védőemeletet húznak, és a többszög három oldalával záródó szentély fölé is. A hajó lapos mennyezetét és a szentély keresztboltozatát gótikussal helyettesítik. Az oldalhajók lebontásakor az árkádok terét befalazzák. Ekkor kapnak gótikus formát az ablakok és a kapu is.

A főhajóhoz utólag, a XIV. század végén torony épül. 1500 körül vastag falköpennyel erősítik, befalazva a déli és északi árkádok nyílását. A befalazott nyugati kapu helyett délen új kaput nyitnak, mely késő gótikus és reneszánsz átmenetet képvisel. Az oldalhajókat lebontják.

A szentélyben háromíves késő gótikus papi ülőfülke van.

Az erős várfalak négyszögben veszik körül, kettős térrel és 7 négyszögű bástyával. Eredetileg 9 bástyatornya volt.

1748-ban tűzvész pusztítja, melyet felirat örökít meg: „in cineris redacta – 1748 D 26. Aug. noctu hora XI. E cineribus rursus reviviscit Anno 1750.” Boltozatát ekkor újítják. 1848-ban felgyújtják a falut.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 622-623.


GPS: É 46° 10.820 (46.180332)
K 25° 5.076 (25.084604)

Erkedre szörnyű minőségű földutak vezetnek. Még a legjobb a Szederjes (Mureni) irányából induló út. Esős időben ez is alig járható, a többin pedig ne is kísérletezzünk. A községben szász lakost nem találtunk, főként cigányok és kevés román család él az elhagyott szász házakban. A templomerőd falain belülre kis kérdezősködés után bejutottunk, de az egyetlen ember, akinél templomkulcs van, csak hétvégén található (esetleg) a faluban. Hétköznapokon csak késő este ér haza munkából, így magába a templomba nem sikerült bemennünk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció