Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

DöröskeMagyarországVas vármegyeVas történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Döröske, castellum

A Hegyhát dombvidékén elhelyezkedő település erődítményét a megye földrajzi neveit feldolgozó kötet alapján Dénes József fedezte fel. A vár maradványai a Fő utca 6. szám alatti lakóház pajtaépülete mögötti részen, magánterületen találhatóak. Az erődítés felmérését Hideg Attila végezte el 1994-ben.

A vár három oldalról nehezen megközelíthető dombon épült. A támadható déli oldalon kettős, mély szárazárok védte. A belső árok ma is 4 m mély. A két árok között talán kaputorony állhatott. Erre utal a külső árok szögletesen megtört vonala.

A kis vár belsejében (talán trapéz alaprajzú) téglaépület, nyilvánvalóan lakótorony állt. A helyszínen gyűjtött téglák ugyanabból a kézi vetésből származnak, mint a kastélytól 400 m-nyire található, 1200 körüli építésűnek tartott temploméi. Nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy ugyanakkor, nyilván ugyanaz a birtokos építette mindkettőt.

Koppány Tibor, a Magyarország középkori kastélyokat feldolgozó munkájában viszont úgy véli, hogy a 15. század közepén emeltette birtokközpontjaként a mintegy húsz, környékbeli falu részeit birtokló nádasdi Darabos család.

Az erődítés első írásos említése V. László 1453-as adományában szereplő oklevélben történik mint "locus castelli". Majd ennek későbbi átirata szerint ekkor "cum castro Dereske" kapták a Darabosok. 1471-ben castellumként említik a család osztozkodásáról fennmaradt oklevélben. Ekkor birokosa Darabos László németújvári várnagy volt. Az 1549-ből származó adóösszeírásból megtudhatjuk, hogy a döröskei castellum lakója ekkor Darabos Gergely, a megye későbbi alispánja volt.

A vár területén régészeti kutatás még nem történt. Építéstörténetét csak régészeti feltárás tisztázhatja. A terület oszrák tulajdonosa a vár területét szépen rendben tartja.

Források:

Dénes József : A Döröskei "kastély" - Körmendi figyelő - 1995.10.18.

Feld István : Döröske - Kastély / Castrum Bene 5. 2007/1

Koppány Tibor : A középkori Magyarország kastélyai - M.F. 26. - Akadémi Kiadó - 1999

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 0.880 (47.014668)
K 16° 41.787 (16.696449)

Információk: A vár maradványai a Fő utca 6. szám alatti lakóház pajtaépülete mögötti részen, magánterületen találhatóak. A terület oszrák tulajdonosa a vár területét szépen rendben tartja.

Az egykori erősség területe nem szabadon látogatható! A helyszín megtekintéséhez kérjünk engedélyt a terület gazdájától.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció