Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Zetelaka - ZeteaRomániaErdély és PartiumUdvarhely történelmi vármegye - Zete vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Zeteváralja - Zete vára

A vár alaprajza tojásdad alakú, 46 m hosszú és 27 m széles. A nyugaton, délen és keleten meredek hegyoldalakkal védett kiemelkedést földbe, agyagba rakott, 1,8 m vastag kõfallal vették körül. A vár északról, a vulkáni plató felõl könnyen megközelíthetõ, ezért ebbõl az irányból még két földsánccal is megerõsítették. Napjainkban ezeknek a sáncoknak a nyomai láthatók.

A vár elsõ leírója Orbán Balázs volt, a XIX. század derekán, aki „kicsiny sasfészeknek” nevezi a Székelyföld leírásában. Falakat már õ sem látott, de az alapok még jól kivehetõek voltak. Õsi székely várnak tartotta és a hozzá fûzõdõ mondákat is ismertette mûvében. Régészeti ásatásokat 1946-ban Székely Zoltán, 1956-ban Ferenczi Géza régészek végeztek a vár területén. Elsõsorban kerámia leletanyag: fazekak, csészék, tálak töredékei kerültek felszínre, melyeket plasztikus bordadíszek, geometrikus mintázat és vörös, illetve fehér festés díszített. A várat kerítõ falnak csak alapozását találták meg, mely átégve, 40 cm magasságig a talajban megmaradt. Megmunkálatlan kövekbõl, sárral rakták össze, mésznek semmi nyomát nem találták. Az elsõ és második sánc között néhány hamvasztásos urnás temetkezés is napvilágra került. Középkori élettevékenységre utaló leletek nem kerültek elõ a vár területérõl.

https://www.zetelaka.com/index.php/zetelaka-tortenete/zetevara

 

GPS: É 46° 25.801 (46.430023)
K 25° 24.013 (25.400219)

Útleírás, ismertetõ

Tanösvényünk lehetõvé teszi, hogy egynapos túrán megismerkedhessenek a Hargita-plató egyik dombjának, Deság hegyének természeti-történelmi-kulturális értékeivel. Teljes hossza 3,5 km. Követve az alább leírt útvonalat, felfelé a Zete váráig 1,4 km, visszafelé 2,1 km. Ezt az útvonalat kényelmes tempóban 2 - 2 ½ óra alatt tehetjük meg. Ha beiktatjuk a tûzhelyig vezetõ kitérõt is, ami oda-vissza 1 km, az út megtételére szánt idõ ½ órával lesz hosszabb, de ebbe nincs beleszámítva a szalonnasütésre szánt idõ.

Tanösvényünk a Desági eltérõnél kezdõdik, Zetelaka központjától 5 km-re, Zeteváraljától 1 km-re, ahol az 1. Ismertetõ tábla található.

https://www.zetelaka.com/index.php/turizmus/zete-tanosveny

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció