Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szörényvár - Drobeta-Turnu SeverinRomániaBánságSzörényi bánság történelmi vármegye - Orczow (Oreava)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szörényvár, Orczow

Az erődítményt régészetileg nem vizsgálták, de Vladimir Dimitrescu professzor 1883-ban rövid leírást készített a romokról, amely szerint a helyiek Chrobat vagy Korvin János erődjének nevezték, és a Slătinic-völgy jobb oldalán található. Az erődről feltételezhetően a Magyar Királyság Kancelláriájának két dokumentumában is szerepelnek okleveles említések; az első 1283-ban kelt, amelyben a Vrchov castrumot Severin Grigore bán e várat elfoglaló bolgárok elleni csatával kapcsolatban említik, 1397-ben pedig egy másik, Luxemburgi Zsigmond magyar király (1387-1437) által kiállított dokumentumban a törökök által elfoglalt Orczow castrumot említik, amelyet a keresztes seregek a nikápolyi csatába (1396) menet visszafoglalnak. A 20. század elején Teoharie Antonescu professzor ezt az erődítményt egy dák várral azonosította, és a tervrajzon egy ovális alakú, 70x30 m átmérőjű erődítményt ábrázolt, északkeleti oldalán egy bejárati kapuval, északnyugati oldalán pedig két védelmi sánccal, amelyek között árkok helyezkednek el. Valamivel később más vélemények jelentek meg a szakirodalomban az erődítménynek az okleveles forrásokban való azonosításával és a középkorra való datálásával kapcsolatban. 

Így az oreavai erődítmény esetében azt javasolták, hogy azonosítsák Vascapu (a Vaskapu magyar neve) erődítményével, amelyet szörényi Nicholaus von Redwitz 1430-as báni jelentésében szörényi Nicholaus von Redwitz 1430-ban elnéptelenedettként említ, de az is elismerhető, hogy ez lehet Göryn/Gewrin/Geurin erődítménye is, amelyet ugyanez az oklevél említ, és amelyet 90 fős helyőrség védett, amelyből 30 tüzér volt, mivel még ma is létezik, az egyiket egy hegyről, a másikat egy patakról nevezték el, Gevrin néven, Vércsorog közelében.

Forrás: http://ran.cimec.ro/

GPS: É 44° 42.175 (44.702919)
K 22° 30.065 (22.501083)

Információk: a vár a Szörényvár-Orsova országút fölött helyezkedik el a Dunától légvonalban 300 m-re, Slătinic patak völgyétől ÉNy-ra.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció