Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Brassó - Kronstadt - BraşovRomániaErdély és PartiumBrassó történelmi vármegye - Gesprenghegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Brassó (Kronstadt, Braşov) É-i részén, a várfalakkal övezett középkori városrésztől ÉK-re, a 13. században épült Szt. Bertalan templom felett, a Gespreng-berg sziklás dombján Árpád-kori eredetű vár csekély nyomai láthatók.

A vár keletkezésének és használatának idejéről többek között a legutóbbi, 1956-os ásatás során talált 13-14. századi leletek árulkodnak. Feltehetően a brassói ispánság vára lehetett. 1421-ben a törökök rombolták le és többé nem épült újjá. Az 1800-as évek elején kapujának és falainak még jól látható romjait a környékbeliek hordták el házaik építéséhez. Orbán Balázs 1873-ban így ír róla: „A lerombolt Gespreng-tetői erőd soha többé fel nem épült, annak ma már romjai is eltűntek, legfölebb csak nyomaira ismerhetni, s ezek útmutatása után lehet meghatároznunk, hogy az egy 180 lépés kerülettel bírt körerőd vagy rondell volt, melyet még most is 4 öl szélességű sánc foly körül. A sáncon kívül egy másik külső gátonynak látszanak nyomai, a beltér emeltebb részén pedig egy hatalmas zömtorony talapzata látszik.”

Az 1930-as években még érintetlenül állt a hegytető, és a felszínen megfigyelhető terepalakulatok, valamint az akkoriban végzett ásatások nyomán jól kirajzolódott a középkori erősség alaprajza. Minderről G. Treiber készített leírást. Eszerint a hegy platóját enyhén ovális alakú, 1,80 m vastag kerítőfal övezte. A fallal övezett terület szélessége 33,6 m, hosszúsága 42 m volt. A várat övező árkot helyenként a sziklába vájták. A kerítőfal Ny-i oldalához egy téglalap alakú lakóépületet emeltek, melynek egyik bejárata az É-i oldalon kialakított, 3,6 m széles, 2 m hosszú előtérből nyílott. Főbejárata a várudvar felé néző hosszanti oldalának közepén lehetett. Az 1,30 m falvastagságú lakóépület 13,2 m hosszú és 5,2–5,6 m széles volt. E jelentős nagyságú lakóterem DK-i sarka mellett 5 m átmérőjű és kb. 6 m mély, mészkőfalazatú, kör alakú ciszterna állt. Az évszázadok folyamán kőtörmelék töltötte fel, melynek kihordása után három lezuhant tetőgerenda maradványait, valamint szögeket, egy kést, egy rövid, elgörbült vasrudat és középkori cserepeket találtak benne. A vár korai bejárata egy előváron keresztülhaladva a lakóépület közelében nyílott. Később azonban áthelyezték a K-i oldalon utólag emelt, hatszögletű torony mellé, ahol falszorost is kialakítottak a kapu védelme érdekében. Az 1,10 m falszélességű torony formája a korai gótika idejére utal, sarokköveit faragott tufából készítették.

Napjainkra a mészkőhegyet szinte teljesen elbányászták, csupán az É–ÉNy-i oldala maradt meg. Az ÉNy-i oldalon lévő, kőtörmelékes mélyedés épület nyomát jelöli, mellette csekély kőfalmaradvány figyelhető meg.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 134.


GPS: É 45° 39.694 (45.661564)
K 25° 34.577 (25.576284)

Brassó (Kronstadt, Braşov) É-i részén, a várfalakkal övezett középkori városrésztől ÉK-re, a 13. században épült Szt. Bertalan templom felett, a Gespreng-berg sziklás dombján Árpád-kori eredetű vár csekély nyomai láthatók.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció