Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kabold - KobersdorfAusztriaBurgenlandSopron vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Története: A kaboldi vár (Castrum Kabold) 1222 és 1229 között épül, amikor a vidék a Posa család birtokában volt. A jelek szerint azonban itt már a honfoglalás előtt virágzó település volt, Guntpoltsdorf néven. Schwartz Elemér véleménye szerint, mind a magyar, mind a német helységnév a német Gumbold személynévre vezethető vissza. Moór viszont a helyi patak kora középkori nevéből (Kobula) származtatja. 1278-ban a vár – Zerky Jakab és László vezetésével – sikeresen ellenállt Ottokár cseh király támadásának. 1280-ban Kabold a Csák Márk főispán fiainak ajándékozta a várat. 1281-ben Albert osztrák herceg Nagymarton közelében legyőzte a magyar sereget és elfoglalta Kabold várát, amely azonban tíz évvel később, az 1291-es megegyezés értelmében visszakerült a magyar koronához.

Róbert Károly 1319-ben Nagymartoni Pálnak adományozta a községet. Fraknói Vilmos 1441-ben Albert osztrák hercegnek zálogosította el a várat. Mátyás király 1466-ban nemesi rangra emelt Weispriach János vejére, báró Csoron Jánosra szállt a tulajdonjog. 1629-ben drámai esemény színhelye volt a vár: heves nézeteltérés után a várúr fia agyonlőtte a sógorát, Zay Zsigmondot. A kaboldi vár ekkor Kaszaháczy Joó János birtokában volt.

Az országgyűlés követelésére 1638-ban Kabolt visszakerült a magyar koronához és a vár az Ipolkéri Kéry-család tulajdonába jutott. Kéry János 1642-ben bárói rangot kapott. 1670.április 16-án a Habsburgok ellen szervezkedő Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc Kaboldon szállt meg. Kéry Ferenc erről jelentést tett az udvarnak. A császár hálája nem maradt el, a Kéry-család négy évvel később megkapta a grófi címet. Herceg Esterházy Pál 1704-ben vásárolta meg a kaboldi uradalmat. 1707-ben, a Rákóczi elleni hadjárat idején osztrák katonaság szállta meg a várat.

/Juhász László: Burgenland, Várvidék (Lakitelek, 1999)/

GPS: É 47° 35.842 (47.597359)
K 16° 23.523 (16.392044)

A vár csak előzetes bejelentkezés után látogatható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció