Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Novszka - NovskaHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega történelmi vármegye - Törökvár (Turski grad)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Novszka - Törökvár

Novszka első írásos említése 1334-ben a zágrábi püspökség oklevelében történt „Item sancti Demetrii de Belina” alakban, a város legősibb neve ugyanis Belina, Belavina volt. Az oklevélben említett Szent Demeter templom a mai Szent Lukács templom helyén állt. Az 1489-es egyházlátogatás említi András nevű papját is. A templom utolsó említése az 1501-es egyházlátogatás alkalmával történt. Novszka területe immár 450 éve, 1231 óta egészen a török hódításig a Szencsei (horvátul Svetački) család birtoka volt. A török támadások 1530-tól váltak intenzívebbekké, majd 1540-ben Szencsei Kristóf behódolt a szultánnak. Ennek ellenére nem tudta megtartani birtokait, négy várat át kellett adnia a szultánnak. Ezek között volt Novszka, melyet akkor még „Wyvar”, azaz Újvár vagy szlávosan Novigrad néven említenek és amelyet a Szencseiek a török ellen építettek még 1532-ben. (Wikipedia) 

A Törökvár Novszka É-ÉK-i részében a Strossmayerova utca felett kereshető fel. A védett területet a DNy-ÉK-i irányú földnyelv dél-keleti végében magas sánccal választották le.  Az erődítményt keleti oldalról kettős sánc védte, az alatta levő mély patakvölgyre támaszkodva. Továbbá kettős sánc van az északi és déli részen is. A nyugati oldalon már csak egy sánc van, 3-4 m mély árokkal bizosítva. A védett terület 40x25 m-es.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 20.763 (45.346043)
K 16° 59.350 (16.989168)

Információk: a Strossmayerova utca végében kell leparkolni. Innen a kerítés mellett ÉK-i irányba az erdő szélén kell megkeresni azt a kis ösvényt mely a várterületre vezet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció