Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Csernek - CernikHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega vármegye - Cernik

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

„Csernek (Cernik) vára Pozsegától valamivel délebbre fekszik. Annak ellenére, hogy átépítették, az alaprajzi kialakítását nagy általánosságban a mai napi megtartotta. A települést a középkorban elég gyakran megemlítették és a Dessewffyek tulajdonában volt, akik a mai napig viselik a de Cserneki nemesi előnevet. A vár azon a síkságon fekszik, ahonnan Pozsegából, a Száva irányába lehet kijutni. Csernekben székelt az a legharciasabb aga, aki a települést önálló szandzsákká kiáltotta ki. 1595-ben Herberstein és Lenkovich elfoglalta a cserneki várat, ám végleg csak akkor szabadult fel a török elnyomás alól, amikor a törökök vereséget szenvedtek Bécsnél. Ám addig is német tábornokok dúlták Cserneket, akik közül a legismertebb Caprara volt. A XVIII. században a várat jelentosen átépítették, ám az alapjai általánosságban megmaradtak: négyszögletes erősség volt, a sarkain négy toronnyal. A barokk kapuzat felett a Markovich família címere van, ugyanolyan, mint amilyen Zágrábban is látható.„

„Csernek (Cernik) egyike azon ritka kastélyoknak, melynek sikerült fennmaradnia a középkortól kezdve, 1372-től, amikor is a cserneki kastély először jelenik meg az okiratokban. Magát Cserneket kevéssel 1363. előtt említik meg először, de úgy tartják, hogy az itt álló Szt. Mária plébánia templom még korábbi, XII. századi. A XIV. században nagyobb jelentőséget kapott Csernek, egy gabonatermő síkvidéken terült el, a Szumetlica (Sumetlica) patak mentén, három oldalról a Pszunj (Psunj) hegység bortermő déli lankáitól övezve. Ekkortól Csernek először gazdaság központtá, aztán a török megszállás korában az azonos nevű szandzsáksági központtá, majd az újjászervezett uradalom és mezőáros székhelyévé fejlődött. Csernek a tőle 3 kilométerrel délebbre, újonnan alapított katonai város, Újgradiska (Nova Gradiška) miatt elveszttette addigi jelentőségét és egy békés falusias településsé változott.”

Engel Pál adatai szerint:

A történeti okiratokban a vár és birtoka, valamint települése Csernek néven szerepel és 1380-1525-ig a Borics nembeli Cserneki Dezsőfi család tulajdonában volt.1567-ben említi egy török adóösszeírás városként. A török időkben nahije székhely volt.

A vár mai állapota:

Csernek barokk kastélyépülete belülről jelenleg nem bejárható, így csak kívülről van lehetőségünk a megtekintésére. A kastély a horvát honvédő háborúban súlyos sérüléseket szenvedett, sőt a golyó-ütötte nyomok most is jól megfigyelhetők. Magán a kastélyon már nem sok középkori részlet található, egyedül az épület tömege és az egyes saroktornyok lőrésszerű nyílásai utalnak a régiségére. A kastélykörnyék részét képező barokk, történeti park csak nyomokban látható (pld. a kastély déli előterében található parterré park), miután a zömét egy szabadidős térré szervezték át a mai igényeknek megfelelően (pld. focipálya).

/Szatanek József/

GPS: É 45° 16.983 (45.283058)
K 17° 22.848 (17.380800)

Megközelítése: A magyar államhatárt Drávaszabolcsnál átlépve, egyenesen haladunk Slavonski Brod irányába az 53-as főúton, melyről Duboka községnél jobbra, Pozsega felé fordulunk. Utunkat ez után egyenesen folytatjuk Pozsega irányába, majd a városon áthaladva Nova Gradiška, illetve a Nova Gradiška-i autópálya-felhajtóág felé. A felhajtóág előtt 8 kilométerrel, Baćin Dol falu után, jobbra Nova Gradiška település centrumának irányába haladunk. Cernik falu településhatárát északról érjük el, majd az útjelző táblának megfelelően 50 km/óra sebességgel a falu közepéig megyünk, ahol jobb kézről előbb egy focipálya, majd maga a kastély tűnik fel, amihez jobbra, egy kisebb hídon át, juthatunk. A kastély előtt leparkolva, már nyugodtan végigjárhatjuk a kastélykerületet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció