Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sagovina - ŠagovinaHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega vármegye - Ság (Šagovina)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Ság vára (Sagowijna, Sagewiina, Sagwijna)

Šagovina Cernička település Bródtól 66 km-re északnyugatra, Pozsegától 35 km-re nyugatra, a Psunj-hegység déli lejtőin, a Snaš-patak partján fekszik. Ság középkori várának csekély maradványai a falutól másfél kilométerre északnyugatra, egy 370 méteres, erdőkkel övezett, a helyiek által Gradinának hívott dombtetőn találhatóak.

Az erősség központi része egy 30 méteres átmérőjű dombtetőn található, melyet 6-8 méter széles és 5-6 méter mély sánc övezett. A vár napjainkban is látható csekély falai erősen pusztuló állapotot mutatnak.

A vár építési ideje nem ismert. Ság várát és birtokát II. András 1210-ben kelt oklevele említi először, melyben a templomosok lovagrendjét megerősíti többek között az egykor Pozsega várához tartozott Lesnissa és Racessan földjeinek birtokában és leírja e földek határait.

1464-ben egy oklevélben mint szomszédos birtokost említik a Dezsőfi nembeli Sághi Miklóst, az azonban nem világos, hogy a birtok kapta őróla a nevét, vagy ő kapta nevét a birtokról.

1476-ban Mátyás király Cserneki Istvánt erősíti meg Ság birtokában, aki Sághi Miklós más birtokait is megszerezte. Ezután Drezsniki András birtoka lett. Ő a várat és uradalmát 1528-ig birtokolta, amikor Ferdinánd király elvette tőle és Giletinci Osztrozsics Miklósnak adta.

A török 1544-ben (más forrás szerint már 1536-ban) foglalta el és náhije központjává tette. A vár a törökellenes harcokban teljesen elpuszult.

Megemlítendő, hogy a vár közelében egy másik várhely is található, melyet Ilirski grad, azaz Illír várként ismernek. Ság várától egy meredek út vezet egy platóra. A helyiek által Gradanicának is nevezett régi vár belső területére az azt övező sáncon át lehet bejutni. A bejárati részt egy másik, félhold alakú sánc védte. Ennek a feltehetően őskori várnak történetéről semmilyen forrás nem áll rendelkezésre.

Forrás:

Branko Nadilo: Várak a Pszunj és a Pozsegai hegység déli lejtőin.
Megjelent a Građevinar horvát építészeti folyóirat 2004. évi 12. számában,
Fordította: Szatanek József

GPS: É 45° 19.438 (45.323959)
K 17° 18.647 (17.310791)

Információk: Ság várához a Slavonski Brod-Zágráb autópályán juthatunk el. Az autópályát Nova Gradiska lehajtónál hagyjuk el, innen északi irányba indulunk az 51. számú úton. Az 51. útról Csernek(Cernik) irányába kanyarodunk le. Ezen az úton jutunk Csernekbe.

A várkastélyt délről, majd nyugatról megkerüljük és északi irányba haladunk tovább Giletinci majd Sagovina Cernicka irányába. Sagovina Cernickába érve, a templom közelében, északi irányba fordulunk. Az utolsó házakat elhagyva, a hajtűkanyarban balra, délnek fordulunk.

A jó minőségű kő-zúzalékos úton megyünk tovább és haladjunk az ötödik erőteljes bal kanyarig. Itt parkoljunk. A kanyar csúcsától gyalog induljunk északi irányba a gerincen vezető földúton. Az úton kb. 500-600 m kapaszkodó után érünk Ság várához.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!