Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PletrenicaHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega történelmi vármegye - Magasvár, Viąkovac

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

A mára szinte teljesen elfeledett várat dús erdő takarja. A történetéről jóformán semmi sem tudható. Eloször 1400-ban említették meg, mint castrumot a pozsegamindszenti (Požeških Sesveta) Verbovszki nemesi család tulajdonában.

Utóbb török erősség lett.

„… Viškovac falu közelében egy ismeretlen erősség romjai találhatók, amit olyan kitűnő anyagból építettek el, hogy máig jó állapotban maradt fenn. A várat ovális alakúra építették. Egy kicsiny, négyszögletes kapuudvaron át lehetett bemenni a belső várba, ahol a lakóépületek voltak. A kapuval szembeni oldalon egy kör alakú öregtorony, egy igazi középkori berfrit volt, melynek bejárata az első emeleten volt. Ezt a tornyot oly módon építették fel, hogy közte és az övező fal között mindössze annyi hely maradt, hogy csak egy ember csúszhatott át rajta. ..”

A vár mai állapota:

A nyugat keleti irányban ovális vár a Pozsegai hegység keleti végében lévő, nyugatról keletnek ereszkedő hegynyereg közepén található. A hegynyereg észak, déli irányban, igen meredek esésű. A vár, az elhelyezkedése miatt, nyugatról volt a legtámadhatóbb, ezért erre a pontra egy kb. 10 méter külsőés kb. 2,5 méter belsőátmérőjű, jelenleg kb.18 méter magas tornyot emeltek. A torony erősítéseképpen, az övező várfal nyugati felét, a toronytól kb. 1,30 méterrel vezették el, ami által mintegy falköpenyezésként, vagy pajzsfalként funkcionált. A csőszerű, hengeres torony bejárata az első emelet magasságában nyílik. A torony falkoronájának lezárási módja ma már nem ismerhető meg. Analógiák alapján lehetett akár pártázatos, akár fedélszékes. A vár bejárata, a nehezebb megközelítés miatt keleten nyílott, mégpedig az íves övező falba vágott kapunyíláson keresztül. A várfalakon belül, azoktól kb. 3,5 méter beljebb, egy újabb falgyűrű emelkedett, melyben az egyéb épületeket alakították ki. A belső épületeket fél nyeregtetővel fedhették le, melynek tartógerendáinak a fészkei, máig láthatók a védőfal belső oldalán. A védőfalakat, mellvédes védőfolyosóról védték. A mellvéd lezárása szintén elpusztult, de akár pártázatos kivitelezésű is lehetett (fa védőerkély maradványai nem figyelhetők meg). A várhoz utólag, nyugaton egy félkörhöz hasonló kisebb tornyot építettek, keleten pedig a kapu védelmére, egy tetőzettel lezárt, első emeletén lőréses, négyszögletes kapuudvart alakítottak ki. A kapuudvar bejárata északon nyílott amit egy északi, a meredek hegyoldalban kialakított felvezető útról lehetett megközelíteni. A vártól keletebbre, a hegynyereg végében, a kapuudvartól mintegy 15 méterrel mélyebb platón, egy külsővárat alakíthattak ki, melynek legkeletibb részén, jelenleg sáncformában létező védőművet létesítettek. A külső vár párhuzamos északi és déli oldalát, a hegy meredeksége miatt palánkkal védhették. A záporpatak völgyéből meredeken emelkedő, a várhoz vivő kocsiutat, a fent említett elő sánc keleti homlokterében vezették el, mely tovább haladt a feltételezhető északi palánk mellett, hogy elérjen a kapuudvar északi kapujához.

Az ovális alakú vár hosszanti átmérője, kb. 25 méter , a keresztirányú átmérője, kb. 15 méter . A vöröses, ütésre csengőhangot adó kőből épült várfalak árokból becsült magassága, még mindig 8 méter körüli, a toronyé kb. 18 méter . A várfal északi része, máig, a mellvéd magasságáig maradt fenn. Az ovális alakú várat, minden oldalról, kb. 8 méter széles árokkal, és sánccal vették körbe, mely nyugaton a terep adottságai miatt jóval szélesebb. Miután a vár területe bozóttal sűrűn benőtt egyéb adatot laikusként elmondani róla nem lehet.

A vár felkeresése mindenképpen ajánlott, a magyar és horvát történészeknek meg talán érdekes feladatot jelenthetne a vár történetiségének felkutatása, az esetleg előkerült tények nyilvánosságra hozatala.

A várat 2004. 09. 02-án bejárta: dr. Montskó Péter és Szatanek József Pécs.

Forrás:

Ðuro Szabo: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji 

A helyszíni vázlatokat készítette: Montskó-Szatanek A képeket készítette: Szatanek József

GPS: É 45° 18.670 (45.311161)
K 17° 45.608 (17.760134)

Megközelítése: Viškovac (ejtsd Viskovác) települése legkönnyebben, a magyarországi Drávaszabolcs határátkelőhelyről közelíthető meg. (Pécs-Drávaszabolcs 38 km ). A határátlépés után, Donji Mihojlac-Našice útvonalon haladunk Slavonski Brod irányában. Našice után 21 kilométerrel érünk a Duboka-i elágazáshoz, ahonnan jobbra, Požega felé haladunk. Kb. 21 km után érkezünk Jakšic községhez, ahol balra fordulva, 4 km után érkezhetünk Kuzmica faluba. Itt is balra fordulunk Pleternica község irányába, majd kb. 3 km után érünk Viškovac faluhoz. A falu vége előtt, kb. 300 méterrel balra egy kőkereszt található, mellyel szemben, azaz, az útról jobbra fordulva, egy keskeny, aszfaltozott úton haladunk kb. 50 métert. míg egy rikítóan vörös lábazatú házhoz nem érünk. E ház mellett egy keskeny út halad fölfelé, mely egy jó minoségű földútban végződik. Az aszfaltút és a földút találkozásánál található porta melletti területen a gazda engedélyével leparkolhatunk, vagy haladunk tovább a földúton, mely jobbra éles kanyarban, a portához tartozó telek felső végénél halad tovább. A földúttól balra egy szőlőültetvény található, melynek északi sarkánál balra kanyarodva halad tovább az út egészen az erdő aljában lévő víkendházig (présházig). Innentől már gyalog kell tovább menni. Ha a falun túlszaladunk, egy jobbra tartó elágazáshoz érünk, mely a Novoselci vasútállomásra vezet le. Ettől az elágazástól visszafelé, a falu irányába, kb. 500 méter után érhetünk vissza a kőkereszthez. Parkolás után, a víkendház fölötti gyümölcsös jobb szélén gyalogolunk a telek végéig, ahonnan már piros körrel, belsejében fehér jelzéssel jelzett turista úton haladunk úti célunk felé. Kb. 20 percnyi közepesen nehéz gyaloglás után egy záporpatak mederhez érünk, melyen átkelve, már L jelzés visz fel a várhoz mintegy 5 percnyi kapaszkodás után

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció