Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Slavonski Kobas - Slavonski KobašHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega történelmi vármegye - Szűz Mária templom (Slavonski Kobaš)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Slavonski Kobas, Szűz Mária templom

A temetőben álló Szűz Mária templom a középkori ferences plébániatemplom és kolostor maradványa. Az Orljava és a Száva találkozásánál található templom egy nagyobb gótikus, támpillérekkel rendelkező templom szentélyének maradványa, amely eredetileg valószínűleg egy ciszterci vagy ferences kolostor része volt. A nyugati homlokzat diadalíve, amely elé 1702-ben előcsarnokot építettek arra utal, hogy a templom oromzatos volt. A templom északi homlokzaton álló tégla tornyát piramis alakú toronysisak borítja. A többi homlokzatot lejtős fülkékben lévő ablakok tagolják. A gótikus időszakból egy csúcsíves szentségtartó és egy nemrég felfedezett szék maradt fenn. A templom ma temetőkápolnaként szolgál.(Wikipedia)

A templom valószínűleg kezdetben erődítmény volt (vidi crkva utvrda), erről tanúskodik a jól megerősített torony. https://darkoantolkovic.wordpress.com., (részlet)

 

GPS: É 45° 7.199 (45.119980)
K 17° 42.462 (17.707706)

Információk: a Bród-Zágráb autópályát Luzaninál hagyjuk el, a lehajtót követően Keleti irányba fordulunk, Bród felé. Luzanit elhagyva délre fordulunk és a Szávát követő úton hamarosan Slavonski Kobas temetőjéhez érkezünk. A templom, volt kolostor, a temetőben található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció