Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bene - BeneUkrajnaKárpátaljaBereg vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép

Bene


Beregszásztól 10 km-re K-re fekszik az egykor Bereg megyéhez tartozó Bene község. A falu ÉK-i szélén emelkedik a Kisvár (181 m) és a Nagyvár (239 m) nevű hegy. Soós Elemér Bereg várait felsoroló várjegyzéke elpusztult várat jelez a Kisvár csúcsán, a környék falvaiban pedig a Nagyvár bozótosban megbújó romjairól tudnak. 

Lehoczky Tivadar a templom felett emelkedő sziklás hegyen egy vastag valmaradványról tesz említést. 

Terepbejárásunk során a Kisváron erődítménynek nem találtuk nyomát.

A “Kisvár” mellett ÉK-re emelkedő “Nagyvár” nevű csúcs elhelyezkedésénél, alakjánál fogva szintén alkalmas lehetett vár építésére. Ottjártunkkor azonban egyértelmű vármaradványokat nem találtunk. Bár a bozótban valóban láthatóak bizonytalan eredetű, részben szárazon rakott falak, ezek inkább a korábbi teraszos szőlőműveléshez köthetőek. A hegy platóján található kőhalmok, kősorok valószínűleg az itteni irtásföldek kialakításakor jöttek létre. Néhány gyanús terepalakulat is található a helyszínen, de hogy ezek valóban a vár földdel fedett maradványai lehetnek, azt csak ásatás derítheti ki. 

A Benétől 1,5 km-re magasodó, 164 m magas Kelemen-hegy csúcsán is várat emlegetnek némely falubeliek. A sík területből kiemelkedő, stratégiailag valóban remek adottságokkal rendelkező bérc csúcsán azonban nem középkori vár, hanem egy őskori telep látványos maradványai találhatók. 

Bene település már egy 1269. évi okmányban szerepel, melyet akkor János, Péternek fia és Márton, Jánosnak fia adományképpen birtokoltak. A 14. században már népes helység volt, 1333-ban a pápai tizedlajstromban említik. 1459-ben Pán András és Beregi Hetele birtoka.


Források:


Lehoczky Tivadar: Bereg vármegye. Bp.-Beregszász 1996. (reprint) 447.

Lehoczky Tivadar: Beregmegye műemlékei. Archeologiai Közlemények. 1878 (XII.) 92.

Soós Elemér: Magyarország várai. 1889-1928. Bereg vármegye. V. OSZK. Kézirattár. Fol. Hung. 3105. 

Salánk (Salanki) község helytörténészének, Kész Barnabásnak szóbeli közlése.


/Karczag Ákos/

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció