Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

OrahovicaHorvátországHorvát-SzlavónországVerőce vármegye - Raholca Óvár, Starigrad

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

„….Egy órai járásra a hegyekben, éppen Raholca vára fölött találhatók Óvár (Stari grad) romjai, melynek hosszan elnyúló falai szinte meghaladják az alsóbb, ruzsicai várét. Persze ennek a várnak régebbinek kell lennie, sőt a falainak jellege is teljesen eltér, és hiába is keresnénk benne olyan pazar lakóhelyiségeket, mint az alsóbb várban. Az idők által felőrölt falak alaprajza azt mutatja, hogy a várat négy részre osztották. A régi építők itt sem egyengették el a csupasz sziklákat, hanem az arra alkalmasakat felhasználták a falaik alapozásához. A várrom északról délnek nyújtózkodik: mind két végét különleges módon alakították a védelem fokozásához. A történészek semmit sem tudnak mondani erről az építményről….”

Mai állapot:

A turistaúton megközelíthető vár az előterében található sziklák megmászása után lenyűgöző képet mutat. A dél-észak irányban fekvő vár hosszában tekintélyes méretű (cca. 120 m ), míg kereszt irányban jóval keskenyebb (cca. 25 m ). A vár déli részén található sziklás felszínt is belefoglalták a védelembe, ami erős hasonlóságot mutat a magyarországi Drégely várának kapumegoldásával. A sziklaárkon áthaladva, egy kb. 4 méter magas, félköríves, sáncszerű halom tetejére juthatunk. A halomról letekintve találkozhatunk az első falmaradványokkal, melyek magassága a 6 métert is eléri. Itt egy ajtónyílást és egy lőrésszeru ablakot is megfigyelhetünk. Ezután, egy harántfal dombszerűen leomlott maradványain kell átkelnünk, hogy a vár középsőés nagy kiterjedésű udvarára juthassunk. Az udvart máig magas falak övezik. Ezután egy ajtószerű falkiomláson keresztül juthatunk az északi udvarba, melynek magasan álló, kívülről támpillérekkel megtámasztott nyugati falának tövében, két épületre, utaló süppedésre lelhetünk. Ezt az udvart északon egy kerektorony létezésére utaló, kb. 6 méter magas dombszerűég zárja. A toronydomb északi előterében egy kettős sánc található, mely a magyarországi Rékavár kerektornya előtti sáncokra hajaz. A hosszan elnyúló vár alapját alkotó várhegy északról, nyugatról és délről igen meredek, ám a keleti várfalat egy félholdszerű, kb. 5 méterrel mélyebben fekvő, kb. 15 méter széles tereplépcső, kíséri, mely a keleti peremén szintén igen meredeken zuhan alá. Ez a tereplépcső igen alkalmas volt egy külsővár elhelyezésére, jóllehet erődítésnek (se falaknak, se sáncoknak) nyoma sincs. A vár nyugati falát kívülről, tekintélyes méretű és gondosan kivitelezett támpillérekkel támasztották meg. A tekintélyes vastagságú és magasságú falak, valamint a modernebb erődítéselemek teljes hiánya miatt, a vár a 13. századra datálható. A várhoz kiépített felvezetőútnak nyomát sem találtam, de a mai terepalakulatok alapján feltételezhető, hogy a vár bejárata valahol délen, a sziklaárok környékén lehetett. A vár a maradványai alapján felkeresésre ajánlott, noha semmilyen történeti adattal nem rendelkezünk róla.

A várat bejárta: Szatanek József és Kósa Pál, 2005. 10. 09, akit az átadott is itt felhasznált képanyagért külön köszönet illet.

Forrás: 

Gjuro Szabo: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, Zágráb, 1920.

GPS: É 45° 29.639 (45.493988)
K 17° 51.033 (17.850544)

Megközelítése: A raholcai Óvár megközelítése (az egyéb látnivalók miatt), az alábbi útvonalon javasolt: Pécs – Drávaszabolcs határátkelőhely - Našice észak - elkerülőút Zágráb felé - Našice/Martin (johannita rendház) - Donja Matučina (gótikus templom) - Feričanci (barokk kastély) - Orahovica centrum. Orahovica központjába, a kettesjelzésű főútról balra térünk le, majd áthaladva Orahovica kisvárosán, utunkat egyenesen délnek, Kutjevo irányába vesszük. A délnek vezető úton, Orahovica plébániatemplomát balkéznek elhagyva haladunk tovább Duzluk településéig, mely Orahovica szabadidős központjának tekinthető. Ezen az úton egészen a hágóig megyünk fölfelé, ahol egy felhagyott kőbányát és egy pihenőhelyet találunk, ahonnan ragyogó kilátás nyílik a Dráva menti síkságra egészen Siklósig. A hágót elérve, a javasolt panoráma megtekintése után, a felhagyott kőbánya északi részén található, jó minőségű, meredek, kőzúzalékos úton megyünk tovább, mely a Kapavac-nak nevezett hegycsúcson található TV toronyhoz vezet. A meglehetősen változatos felszínűúton, kb. 2600 métert megyünk nyugatnak, míg nem egy kisebb parkolásra alkalmas térséghez nem érünk. Itt kell leparkolnunk, és a piros körrel jelzett turistaúton észak-felé kell haladnunk kb. 15 percen át. Ekkor érünk a várhegy déli részét képező sziklás részhez, ahonnan már könnyedén bejárható a vár területe

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció