Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Gara - GorjaniHorvátországHorvát-SzlavónországVerőce történelmi vármegye - Gara vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Gara, Gara vára

Gara első írásos említése IV. Béla horvát-magyar király adományából származik 1244-ből. Gazdag történelemmel rendelkező hely, és a középkorban különös jelentőséggel bírt. Garában már a 10. század közepén kora középkori plébániát alapítottak. A Garay család, a XIV. és XV. sz. legelőkelőbb családjainak egyike, a Dorosma nemzetségből eredt. Nevét a valkómegyei Gara (ma Gorjani, Verőce megye) helységtől nyerte, amit János fia István, IV. Béla második fiának, Béla hercegnek fegyverhordozója kapott urától 1269-ben. Gara utódaik birtokában maradt egészen 1481-ig. Uralkodásuk alatt lebontották a régi erődítményt és azon a helyen modern erődöt, azaz nemesi várat építettek a 13. századi katonai épületekre jellemző erődítményekkel. 

A vár kétrészes volt, külső és belső várral, méretei kb. 400x375 m. Az árkokkal és sáncokkal a védett terület csaknem 15 hektáros volt, így a horvát területen a nyolcadik legnagyobb vár volt Zára, Zágráb, Pula, Varasd, Eszék, Nin és Dubrovnik után.

A belső vár mára teljesen megsemmisült, a külső várnak csak a nyugati része maradt fenn, sáncát gyümölcsfákkal ültették be.

Forrás:

Krešimir Regan - GORJANI – SREDNJOVJEKOVNO SIJELO PLEMIĆKE OBITELJI GORJANSKI, 

https://www.gorjani.hr/index.php/o-opcini/povijest-opcine

https://garay.hu/

GPS: É 45° 24.003 (45.400043)
K 18° 22.189 (18.369818)

Információk: a faluba érve először egy plébániatemplommal találkozhatunk, de még kb. 500 méter után elérünk a falu főterét képező négyes elágazásba, melynek közepén egy érdekes oszlopszerűség található. Ha Gara várának helyét akarjuk megközelíteni, akkor az elgazásban jobbra, északnak fordulunk, majd kb. 50 méter után (az első elágazásban) balra fordulunk. Ezen a meglehetősen kacskaringós úton megyünk nyugat felé, míg az Öreg temetőnek (Staro groblje) nevezett településrészre nem érünk. Valaha itt volt a Garai család székhelyeként használt várkastély.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció