Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Diakovár - DjakovoHorvátországHorvát-SzlavónországVerőce történelmi vármegye - Diakó

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Gjuro Szabo:

Diakóvár, mint possessio Dyacou említődik meg egy 1244-es írásos emlékben. A Bosnyák káptalan (1238-ban alapították), nem sokáig maradt Boszniában, már 1355-ben Diakóvárban volt, ami a XV. századtól vált az állandó tartózkodási helyéül: az nem teljesen világos, hogy miért éppen ide települt át. Már a XIV. században itt állt a püspökség temploma18, 1355-ben kifejezetten azt állították róla, hogy „in Dyaco, prope ecclesiam cathedralem”. A püspökség palotáját 1437-ben említették meg: „in Dyaco, in palacio solite nostre habitationis”. Zsigmond király kétszer is Diakóváron tartózkodott. A törökök kezébe 1526-ban került. A �akovoi térség 1702-es hatósági összeírásában ez áll: „ez a vár még mindig áll, melynek összekötő falai még használható állapotban vannak, a váron belül, egy meglehetősen nagy templom volt, melynek alapjai ma is fellelhetők…a várat erősítő árok, még abból az időből maradt fenn, amikor a törököket ebből az országrészből elűzték”.

A későbbiekben ez a diakóvári, középkori vár eltűnt, miután egy új kastéllyá alakították át, a régi templom lebontására, Strossmayer püspök adott utasítást, hogy a helyére felépíthessék a mai katedrálist. Ám a vár egy része mégis csak fennmaradt: a templomot és a kastélyt összekötő falazat, a régi vár maradványa, sőt még a falkoronája is fennmaradt úgy, ahogy sehol máshol nem maradt fenn (135. kép). A falkorona fogazatát az egyenes lövésekhez alakították ki, ezen fogak között kiugró védőművek vannak ferde lőrésekkel, hogy a falak alsó részét is védhessék.

A püspöki kastély parkjában, egy torony romjai találhatók, ezen ovális építmény romja mellett folytatódott a fal. E nagyobb fajta torony előtt, egy földalatti folyosó található, helytállónak tűnik az a vélemény, hogy ez csak egy épület része volt, melynek többi része még mindig a föld alatt található. A jelenleg ismert maradványok alapján, alig lehet következtetni arra, hogy mi célból való volt ez a téglából kivitelezett építmény.

*

Žmegač:

Diakóvár bástyás erődítéseiről, csak nagyon szerény adataink vannak. Egy 1697-es ábrázoláson (40. kép), tehát a töröktől való visszafoglalás után tíz évvel, még látható a diakóvári katedrális és püspöki palota körüli középkori vár. A vár bejárata, egy valamiféle pajzsgát szerűségen (ravelin) vezetett át, a pajzsgát előtti diakóvári települést pedig, már amennyire az megfigyelhető, egy tenaigle (ol) -szerű sáncfal övezte. A sáncfalak körül, a rajz keletkezésének korában, egy szárazárok volt [24].

A meglehetősen pontatlan ábrázolás alapján, nehéz még megközelítő elemzést is adni ezekről az erődítésekről. Lehet, hogy itt azokról az erődítésekről van szó, melyeket Starhemberg tábornok terveztetett, úgy 1690. körül [25].

Tekintettel a rajz melletti magyarázatra, és más tényekből kifolyólag, ez az ábrázolás összességében autentikusnak és meglehetősen hűnek tekinthető.

Mára, Diakóváron semmi olyan nyom sem maradt fenn, ami összefüggésbe hozható lenne a fent említett erődítésekkel.

* fordította: Szatanek József

GPS: É 45° 18.436 (45.307262)
K 18° 24.661 (18.411022)

A vár egyetlen megmaradt fala a püspöki palota kertjében található, amely nem nyilvános terület. Bekéredzkedtünk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció