Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Ivánka-Szent-György - IvankovoHorvátországHorvát-SzlavónországSzerém történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Ivánka-Szent-György, vár

Djuro Szabo könyvében írja: Ivánka-Szent-Györgyben (ma Ivankovo) is megemlítettek egy várkastélyt 1453-ban. Voltak tulajdonosai, a Garaiak, Kórógyi István, Bothos András, majd újra a Kórógyaik, aztán egy ideig Csupor Miklós, a vingárdi Gerébek, Corvin János és más családok is.

Talán a várral is kapcsolatba hozható az, az adat, hogy II. András egy 1209-es oklevelében, hatalmas birtokokat adományozott a johannitáknak ezen a vidéken, amit IV. Béla, egy 1238-as oklevelével meg is erősített. A johanniták ezen birtokait Horvátinak és Nagyfalunak nevezték. (Szatanek József).

Ez a birtok lényegében Szemely (Semeljci), Kešinci és a két Mikefalva (St. i N. Mikanovci) között terjeszkedett. Bösendorfer, Ó Mikefalvába helyezte őket, ám Nagyfalunak nem határozta meg a fekvését. Felvethetjük azt a kérdést is, hogy vajon nem e a Mikefalvától nem messze lévő Ivánka (Ivankovo) falu jött létre, a johanniták Nagyfalujából.

Habár ezt a falut mindig is, possessio Iwankaszentgeurg-nak és hasonlóknak nevezték, talán az itt található Szt. György templom után. Volt itt temploma Szt. Györgynek és Szt. Illésnek is, de ezek a törökökkel eltűntek. Tekintettel arra, hogy a faluban ennyi templom volt, mindenképpen nagynak kellett lennie, ezért nem lehetetlen, hogy használhatták rá a Nagyfalu elnevezést is.

A közelmúltban feltárási munkálatok kezdődtek a vár területén. Így remélhetőleg hamarosan pontosabb képek alkothatunk a várról.

Források:

Lelja Dobronić, Posjedi i sjedišta templara, ivanovaca i sepulkralaca u Hrvatskoj. „Rad” JAZU, azaz, Jugoslavenske Akademije Znanosti i Umjetnosti, Zagreb, 1984..

Djuro Szabo: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj is Slavoniji, Matica Hrvatska, 1920. Zagreb”

J. Bösendorfer: Crtice iz slavonske prošlosti (Vázlatok Szlavónia múltjából, Eszék, 1910. 115. oldal)

Fordította és összeállította: Szatanek József

Köszönjük a Hajdú István által készített fotókat!

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 17.230 (45.287159)
K 18° 41.702 (18.695028)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció