Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Radvány - RadvaňSzlovákiaFelvidékZólyom történelmi vármegye - Radvánszky-kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Besztercebánya(Radvány) - Radvánszky-kastély

Az Árpád-kori eredetű falu területét a Radvánszky család őse a 13. század közepén szerezte meg. Utódai egészen az 1945-ös államosításig birtokoltak a településen.

A ma álló, reneszánsz stílusú Radvánszky-kastélyt a család 1600. körül építtette - feltételezések szerint egy korábbi, gótikus stílusú épület helyén, annak alapjaira. A szabálytalan négyzetes alaprajzú, árkádos belső udvart közrezáró, egy emeletes kastély homlokzata erősen tagolt, sarkain bástyaszerűen kiugró épülettömbökkel.

A 2. világháború után csehszlovák állami kézbe került kastélyt 1958-ban felújították. 1997-ig levéltár működött benne. Az 1989-es "bársonyos forradalom" után megfordult Besztercebánya város és a Művészeti Akadémia tulajdonában. Ma a szlovák orvostudományi egyetem birtokolja és tesz kísérletet annak felújítására.

https://www.muemlekem.hu/hatareset/Radvanszky-kastely-Radvany-3159

GPS: É 48° 43.303 (48.721710)
K 19° 8.071 (19.134518)

Információk: a Radvanská és a Sládkovičova utcák közötti park közepén található a kastély, jelenleg felújítás alatt áll, nem látogatható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció