Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GalgamácsaMagyarországPest megyePest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye - Ecskend, földvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Ecskend, Árpád-kori földvár és templom

A Galgamácsától északra, az ecskendi erdőben található foldvárat Patay Pál említi elsőként egy 1959 évi terepbejárási jelentésében. A lelőhelyet - jellege alapján - "Árpád-kori körülsáncolt toronyszerű erőd" - nek tekinti.

A földvár Galgamácsától északra, légvonalban kb. 7 km-re, a Templom-hegy északnyugati részén található. A Rózsáskút forrás felett kb. 10 méter magasságban húzódó nagyjából lapos tetőből délkelet felé meredeken emelkedik ki a domb folytatása, amely tulajdonképpen a Templom-hegy tetejét képezi. Az erődítés a csúcs északnyugati részén helyezkedik el.

Árokkal kb. 35-40 méter átmérőjű, nagyjából kerek részt különítettek el a domb többi részétől. Az árok az északnyugati oldalon igen jól látható, szélessége kb. 2 méter. Külső oldalán sánc húzódik. Ennek szélessége felül kb. 2 méter, alul kb. 4 méter. Ezen a részen a domb kb. 3-4 méterre , a sánc kb. 1-1,5 méterre emelkedik ki az árokból.

Délkelet felé haladva az árok fokozatosan sekélyebbé válik, a délekeleti oldalon alig látszik. Mélysége itt alig 20-30 cm. Az erődített területen igen sok - erősen pelyvás, középkori jellegű- téglatöredék, kő és habarcstörmelék található.

Ugyanitt egy faragott ajtókeret követ is találtam. A törmelékhalmaz közepe táján egy 2-3 méter átmérőjű gödör látható. Edénytöredék a terepbejárás során nem bukkant elő.

Ezen a környéken lehetett a középkor Ecskend ( Echken, Echkend, Echkon) falu, amely 1430-ban már prédiumként szerepel. Az Árpád-kori földvár központi részén még az Árpád-korban templom épült, melyet temető övezett.

Miklós Zsuzsa: A Gödöllői Dombvidék várai

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 45.838 (47.763966)
K 19° 24.941 (19.415684)

Információk: A Templom-hegyet és a rajta található földvárat, Erdőkürt község felől a "Kék" jelzésen haladva, 4 km-es könnyű túrával lehet megközelíteni.

A helyszínt Galgamácsa felöl a "Kék" jelzésen a Rózsakúti vadászkastély felé vezető keskeny műúton, az erdészetig autóval is meg lehet közelíteni. Innen a "Kék" jelzésen, majd a hozzá csatlakozó "Zöld" jelzésen kb. 4 km-es, kisebb emelkedőkkel tarkított túrával érjük el a Templom-hegyet.

Mindkét útvonal betekintést enged az egykor óriási méretű "Ecskendi erdő" napjainkban is különlegesen szép rengetegébe.

Esős, nedves időszakokban számítsunk sáros szakaszokra!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció