Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GalgamácsaMagyarországPest megyePest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye - Ecskend

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép

A Galgamácsától északra, az ecskendi erdőben található foldvárat Patay Pál említi elsőként egy 1959 évi terepbejárási jelentésében. A lelőhelyet - jellege alapján - "Árpád-kori körülsáncolt toronyszerű erőd" - nek tekinti.

A földvár Galgamácsától északra, légvonalban kb 7 km-re, a Templomhegy északnyugati részén található.A Rózsáskút forrás felett kb 10 méter magasságban húzódó nagyjából lapos tetőből délkelet felé meredeken emelkedik ki a domb folytatása, amely tulajdonképpen a Templomhegy tetejét képezi. Az erődítés a csúcs északnyugati részén helyezkedik el. Árokkal kb 35-40 méter átmérőjű, nagyjából kerek részt különítettek el a domb többi részétől. Az árok az északnyugati oldalon igen jól látható, szélessége kb 2 méter. Külső oldalán sánc húzódik. Ennek szélessége felül kb 2 méter, alul kb 4 méter. Ezen a részen a domb kb 3-4 méterre , a sánc kb 1, -1,5 méterre emelkedik ki az árokból. délkelet felé haladva az árok fokozatosan sekélyebbé válik, a délekeleti oldalon alig látszik. Mélysége itt 20-30 cm. Az erődített területen igen sok - erősen pelyvás, középkori jellegű- téglatöredék, kő és habarcstörmelék található.

Ugyanitt egy faragott ajtókeret követ is találtam. A törmelékhalmaz közepe táján egy 2- 3 méter átmérőjű gödör látható. Edénytöredék a terepbejárás során nem bukkant elő. Ezen a környéken lehetett a középkor Ecskend ( Echken, Echkend, Echkon) falu ,amely 1430-ban már prédiumként szerepel.

/Miklós Zsuzsa: A Gödöllői Dombvidék várai/

GPS: É 47° 45.838 (47.763966)
K 19° 24.941 (19.415684)

INFORMÁCIÓK: Erdőkürt község felől jelzett úton kb 1 órás könnyű túrával lehet megközelíteni a várat..

NVA
Kőnig Frigyes - Végvárak a Magyar Királyságban
Civertan Studió - Vár-webáruház
Új feltöltések, frissítések
22MájKarakó - Vár  ▪  Bükkábrány - Temető
21MájZalaszegvár - Ókarakó
17MájBarcaszentpéter - Várhegy, Tatárvár  ▪  Brassó - Szt. Bertalan templom  ▪  Brassó - Szt Márton templom, Martinsberg  ▪  Barcaszentpéter - templom
16MájNyitra - Vár
14MájZsiberk - templom  ▪  Velc - templom  ▪  Váldhíd - templom
13MájÚjváros - templom
06MájKőhalom - Vár  ▪  Földvár - vár  ▪  Földvár - városerődítés
Ajánlott látnivalók
Almásvár, Rezsővár, Dezsővár
VáralmásAlmásvár, Rezsővár, Dezsővár
Klissza
KlisKlissza
Keresési előzmények
Galgamácsa - Ecskend