Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GyepükajánMagyarországVeszprém megyeZala vármegye - Törökvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Az MRT vonatkozó kötetében található:

A községtől DK-re, a pusztaszentegyházi templomromtól ÉNy-ra 130-150 m-re, közvetlenül a Marcal patak jobb partjának szélén egy kisebb méretű, sáncokkal megerősített földvár maradványa látható. A sáncmű nagysága kb. 12 x 15 m. É-i és K-i oldalán a sáncárok mélysége még ma is eléri az 1,5 m-t. Ny-i oldalával közvetlenül a patakpartra támaszkodik. A fűvel erősen benőtt területen felszíni anyagot nem találtunk. (Bakay-Sági-Füzes, 1966) Az erődítmény jellege alapján azonban törökkori földvárnak véljük. A kajáni várról Könyöki József is említést tesz. A földvárat elsőként Mészáros Gyula fedezte fel 1950-ben.

Holl Imre véleménye szerint a kis vár létesítésének és használatának 1. periódusa az Árpád-kor második felére tehető. Kőnig Frigyes munkájának facsimile részében a várat Árpád-korinak említi.A függelékben viszont csak ennyit ír: kisméretű vár, belsejében egykor kőépítménnyel a középkorból.

GPS: É 47° 1.959 (47.032650)
K 17° 20.669 (17.344482)

INFORMÁCIÓK: A vár sáncainak maradványait jó idõben autóval is meg lehet közelíteni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció