Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Otocsác - OtočacHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava történelmi vármegye - Otocsác

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

„…Otocsác (Otočac) [7] valójában nem is vár volt, hanem csak egy kisebb erődített település, ami félig-meddig valamiféle Wasserburgnak tekinthető. Otocsácot először 1300-ban említették, amikor II. Károly szicíliai király megerősítette Frangepán Duim herceget a birtokaiban, majd ismételten amikor Károly Róbert 1316-ban az egész Gheczke megyét neki adományozta: …item castrum Othochach cum terra Obrich. A Frangepánok „ A mi várunkat, Otocsácot” az egész XV. századon át bírták, majd birtokaik megosztásakor 1449-ben Otocsác Frangepán Zsigmondnak jutott, később 1461-ben a Szt. Miklós templommal egy püspökséget alapítottak itt, mely nyolcvan éven át maradt fenn, de 1535-ben megszűnt. Mátyás király 1486-ban elvette Frangepán János Anzstól és ettől kezdve várnagyok irányították a várat. 1543-ban, Keglevich Péter szétverte a törököket Otocsác alatt, ám 1578-ban, majd 1623-ban a törökök újból kísérleteztek az elfoglalásával. Lenkovich az 1550-es leírásában azt mondta Otocsácról, hogy a kicsiny település platója elpusztult. Ám a lakótornya ekkor még állt, sőt Lenkovich azt állította, hogy a lerombolt kör alakú tornyokat újra falazták, az árkokat kiásták, új palánkot készítettek, továbbá az elővárnak egy kaput és egy új hidat is építettek. 1551-ben még minden rendben volt, ám 1581-re a vár tönkrement, majd 1586-ban azt jelentik, hogy a lakótorony is nagyon leromosodott. 1660-ra az övező falak egy része leomlott, majd javítottak valamit a váron.

Amikor Pieroni, 1639-ben Otocsácra érkezett, el is készítette a vár alaprajzát, ekkor a lakótorony még állt, ám M. Stier 1650-ben, már semmit sem talált belőle.

Otocsác erődítéseinek némi maradványait 1829-ben bontották le véglegesen, ám az említett rajzok és Frangepán György 1660-os rajza (lásd: Lopašić: A horvát határőrvidék műemlékei, II. 310. oldal), valamint egy 1701-es rajz teljesen világos képet ad erről az erősségről. A település ábrázolását Valvasor is leközli az: Ehre des Herzogtums Krain című művében, csak a kép felső sarkában lévő fortezza nevét tévesen Prozor jelzettel látta el. M. Stier, 1660-as képe sokkal jobb.

A település védelmének érdekében 1619-ben egy un. Fortezzat építettek a szomszédos hegyen. A Pieroni és Stier hadmérnökök a jelentésükben helytelenítették ezt az építményt. Stier az állította róla (1650-ben), ahhoz képest, hogy mintegy 20 évvel ezelőtt és 30.000 forintnyi költséggel építették fel, nagyon rosszak a falai és az egyik oldalát újra kell falazni. Ehhez a fortezzához, 60 ember szükségeltetett. Mindenesetre mag a fortezza egy érdekes építmény, háromszögletűre és kétszintesre építették. Minden sarkán egy-egy torony van, de mindegyik más méretű, melyek közül a keleti a legnagyobb. A bejárata két ölnyire volt a földtől, amihez eleinte létrán, majd később egy fából készült lépcsőn lehetett feljutni. A fortezzát, még 1804-ben is kijavították, 1861-ben még egyben volt, 1882-ben csak a legnagyobb tornya volt befedve, mára az erősség azonban romba dől. A formája teljesen hasonló Sziszek váráéhoz, ami mintegy nyolcvan évvel korábban keletkezett.

7] Laszowski: Hrv. Povj. Grad (Horvát történeti építmények, I. 85. oldal…”

Engel Pál adatai szerint:

Otocsác, Gacka (magy. Gecske) zsupával együtt 1300 óta a Frangepánoké, Duim 1314-ben, Frigyes 1320-ban itt keltez.

Mint várat először 1316-ban említik, amikor Frigyes adománylevelet szerzett rá I. Károlytól. Frangepán Zsigmond székhelye (1437-49), aki 1449-ben osztályrészül kapta, s marad is az övé (1468-ig), majd Mártoné (1468-79), akinek halála után Mátyás lefoglalta.

A várnak egy várnagya ismert: Othoczacz-i András deák 1513 X 31 (castellanus castri Othocensis)

Bővebbet:

- Branko Nadilo: A likai térség (tájegység) várai („Gra�evinar” folyóirat 2002/54. évfolyama 7. száma)

A vár mai állapota:

A vár környékének bejárása 2008. júniusában történt. A bejárás során sikerült beazonosítani a Frangepánok várának, valamint a határőrvidéki Fortica-nak a helyét. Ezen kívül már nem sok mondható el. A Frangepánok várának helye, a városközpontban, a Gacka folyó nyugati partján, egy gondozatlan telken található. A korábbi régészeti kutatásokkal sikerült tisztázni az egykori falak nyomvonalát, de ennek már nyoma sincs.

Némileg jobb a helyzet az egykor a vár fölötti dombon álló Fortica esetében, mivel az elmúlt évek kutatásai, némi falmaradványokat még engednek látni.

/Szatanek József/

Forrás:

Đuro Szabo: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, 1920. Zágráb.

GPS: É 44° 52.204 (44.870060)
K 15° 13.772 (15.229527)

Otocsác települését a Zágráb - Karlovac - Zadar közti autópályán közelíthetjük meg . Az sztrádát az Otocsáci leágazón át hagyjuk el, majd a táblákat követve behajtunk a városközpontba. A Frangepánok egykori várának helye a focipálya közelében, a Gacka folyó túlpartján, a hídfőben található. A várból azonban egy nagy mezőn kívül, mást nem láthatunk. A vár fölé épített, határőrvidéki un. Fortica-hoz is szinte autóval mehetünk, csak az utolsó pár métert kell gyalog megtennünk, ám az egykori erősségből, némi kődarabon kívűl mást nem vehetünk szemügyre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció