Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Siroka Kula , Vukova - Široka Kula , VukovaHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Razvala (Razvala)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép

Siroka (Široka) Kula környékén, Grebenártól északnyugatra, a Gradina kod Razvala nevű topográfiai ponton egy feltehetően római eredetű, ovális, 75 m hosszú és 25 m széles várrom található némi fennmaradt fallal és két négyszögletes torony maradványaival.

A vár mai állapota:

A vár területét 2011. 04. 05-én, Keserű László és Szabó Tibor társaságában látogattuk meg. A várról a fenti kevéske adaton kívül más információra nem leltünk. A nyugat-keleti irányú, hosszúkás vár (kb. 140x50 m) teljes területe a növénytakaró miatt nem volt átlátható. A vár övező falainak nagy részét ma föld takarja, s csak helyenként bukkannak elő kőfal maradványok. Sokkal jobb állapotban van a vár keleti és délkeleti területe. A déli fal keleti végében egy kb. 8x5 méteres, belülről nyitott, négyszögletes torony kb. 1 m magas falai láthatók. A torony a fal síkjából kiugrik. A toronytól jobbra (nyugat felé) a még látható kb. 1,2 m vastag fal egy sáncjellegű nyomvonallá változik. A toronytól balra (keletnek, az övező fal egy ívet vesz fel, a belső oldalánál egy épületre utaló süppedéssel. A fal innen északnak fordul, majd egy félköríves, toronynak mutatkozó dombszerűség következik. Az íves fal közepén, egy kisebb méretű négyzetes torony maradványai láthatók. A torony előterében, a sűrű bozót miatt csak sejthető módon egy árok és egy sánc érzékelhető, noha meglehetősen halványan. Az övező fal innen ívesen visszakanyarodik nyugat felé, s megközelítőleg egyenes vonalban, halad a vár végéig. A nagy területű vár keleti harmadának közepén, egy nagyméretű, részben természetes, gödör található, ami egykor ciszterna lehetett. A vár nagy valószínűséggel nem középkori eredetű, jóllehet a déli falban található négyszögletes torony viszonylag jó állapota, akár kora középkori esetleg a horvát államszerveződés kezdete kori hasznosításra is utalhat.

/Szatanek József/

Forrás:

Gj. Szabo 1920. Sredovječni gradovi… (Zagreb, 206. oldal)

GPS: É 44° 37.370 (44.622833)
K 15° 30.029 (15.500488)

A Široka Kula közeli Vukova tanya (zaselak) fölötti Gradina kod Razvala nevű romokat a Karlovac - Split közti autópályán érhetjük el a legkönnyebben. Az autópályát a Gospić-i leágazón hagyjuk el Široka Kula irányában. A vár alatti tanya megközelítéséhez előbb át kell haladnunk Široka Kula településén, majd kb. 2500 méter után egy jobbra tartó leágazáshoz érünk, ahol birkatenyésztéssel foglalkozó gazdák élnek. A tanya végén, az egyik ház mögött leparkolva, már csak gyalogosan haladhatunk tovább. A vár előterében egy erősen karsztos felszínű mező van, amelyen addig érdemes mennünk, amíg a hegy irányába vezető, már régóta nem használt földutat nem találunk. Érdemes ezt az utat megkeresni, mivel majdnem fölvisz a romokhoz, s jóval megkönnyíti a felmenetelt. Az út elfogytával marad a bozótos, sziklás hegyoldal mászása egészen a tetőig. A nagy kiterjedésű vár bejárására mindenképpen több időt szánjunk.

NVA
Várak Kastélyok Templomok évkönyv