Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MogorićHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Janjács vár - Gradina Popovića

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Mogorić (Mogorović), Janjács vár, Gradina Popovića

Vármegye: Lika-Korbava vármegye, Goszpicsi járás (1914.)

Ország: Horvátország 

Várnév 1: gradina Popovića / Várnév 2: Janiach/Janjać/Janjács

Mogorić közelében két erődítés is található. Korábban csak a Jajnács vár (Popovicsi gradina) volt ismert és pontosan lokalizált, melynek felmérése is elkészült 2000-ben. Dénes József régész viszont a térképjegyzések alapján feltételezte, hogy a Jajnács vártól 2 km-re észak-nyugatra lévő Gradina nevű pont is egy lehetséges várhely lehet.
 
Hajdú István 2021 késő őszi terepbejárásakor a Basarić tanya melletti magaslaton sikeresen lokalizálta ennek az erődítésnek a nyomait. Feltételezhetően ez lehetett az egykori Mogorics vára. A két vár légvonalban alig két kilométerre helyezkedik el egymástól, tiszta rálátással a másikra.
 
Mogorić és a várak környezetének eddig ismert története és forrásai:

1. Gj. Szabo említése Mogorovicsban (Mogorović)

A középkori vár tornya maradt fenn és némi falnyomok. A megjelenési formája alapján, a Mogorovics nemzetségé lehetett, ahogy a vidék is, amit mint „terrae Mogorovich” említettek meg 1248-1260-ig, mely határos volt „terra Tethacsics-al”. (Megj. Kérdéses, hogy nem-e a 2021-ben azonosított második várhely-e az egykori Mogorovics vára, miután itt falmaradványok is láthatóak)

Forrás: Gj. Szabo 1920. Sredovječni gradovi… (Zagreb, 206-207. oldal)

2. Krešimir Matijević: Mogorovics (Mogorics) – Mogorović (Mogorić), Popovića Gradina (Janjać)

Ennek a várnak a neve is a falu nevében maradt fenn, melynek mai alakja Mogorics. A vár, a helyiek által Popovića gradina-nak nevezett helyen állt, a Kovačica és a Jadova patakok összefolyásában. A várat Mercator térképén kívül, ahol, mint Mogorouic/Mogorovics jelenik meg, s ami egy helyi nemzetség neve is volt, egy 1577-es felsorolásban is megemlítik, mely a törökök által a térségben elfoglalt várakat sorolja fel. Ebben az okiratban a vár neve a rövidebb – Mogorics alakban jelenik meg. Ezt a névalakot a törökök megjelenése előtt, néhány Mogorovics nemzetségbeli család használta, patrónusi névként.

A vár egy településhalmaznak volt a székhelye, amely alá, még a ribniki vár körül elhelyezkedő, Mogorovics falvak is egy egységet képeztek (Ribnik váráról majd a megye keleti határának tárgyalásakor lesz még szó). Ebből az adatból, az a mellékkörülmény is kiderül, hogy Zeba vára, a Mogorovicsok birtokán kívülre esik annak ellenére is, hogy Zeba a nemzetség székhelyének a közelében volt.

A terep 2000 júniusi bejárásakor megállapításra került, hogy a vár valóban a Popovića gradina-nak nevezett helyen volt, s hogy jelentősebb maradványai nem maradtak, ami nem is csoda, hisz a vár szinte a mai település közepén, a főúttól nem messze volt, így kitűnő építőanyag forrásul szolgálhatott a helyi lakosság számára. Az egykor oly hatalmas nemzettség székhelyét képező néhai várra, csak a helyenként előbukkanó habarcsnyomok és egy nagyobb kőtömbökből épített, ám a sűrű vegetációtól alig látható kőfalmaradvány emlékeztet.

Forrás: Krešimir Matijević: Naseljenje Like

http://www.scribd.com/doc/29402401/Naseljenje-Like-Tekst

A vár mai állapota:

A vár területét 2011. 04. 04-én, Keserű László és Szabó Tibor társaságában kerestük fel. A Popovicsi tanya egyik rétjén álló Gradina nevű sziklatömbön várnak nyomát nem találtunk, noha a forrásaink erre a helyre lokalizálták, s még egy Zorislav Horvat által készített alaprajz is rendelkezésünkre állt. Ha volt itt vár, akkor egy igen korai, egy toronyból és szűk, fallal övezett udvarból állhatott, hasonlóan a többi, likai típusú várhoz. 

A Popovicsi gradinától kb. 2 kilométerrel nyugatabbra is van egy Gradina nevű topográfiai pont, a Basarići tanya fölött. A bejárás erre a helyre nem terjedt ki, miután a magaslat egy természetes szikladombnak látszódott, ami az alakja okán kaphatta a gradina (kb. várhely/várrom) nevet. A két gradina Lipszky 1810-es térképén is megjelenik, ám az egyiket, kb. a Popovići tanya mellettit, Janiach nevű romjellel jelzi, míg a Mogorich elnevezésű romjel, inkább a Basarić tanya melletti gradina lehet. A kérdés eldöntéséhez egy kutatóásatásra lenne szükség. (Kiegészítés: Hajdú István 2021 késő őszi terepbejárásán sikeresen lokalizálta ezen a helyen egy második erődítés nyomait. Vélhetően ez lehetett Mogorics vára, mig a jelen szócikkben tárgyalt erődítés pedig Janjács vára.)

A vár 1691-es, Glavinics Sebestyén zengg-modrusi püspök által felvett vizitáció szerint, az erdők között elhelyezkedő Mogorić vára már rom és teljesen elhagyatott (His pratergressis in conspectum veniunt arces Mogorić, Skelbar, Vranić, Cumić (Komić), inter silvas et deserta a nullo incoluntur….). 

 /Szatanek József - 2011/

GPS: É 44° 29.590 (44.493160)
K 15° 34.466 (15.574427)

Információk: Mogorić, Janjács vára, Horvátország Lika-Zengg megyéjében található, Gospić tepelüléstől 15 km-re  délkereletre. A várhely a Popovicsi tanya rétjén álló Gradina nevű sziklatömbön található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció