Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MedakHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava történelmi vármegye - Medak vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

„Visszatérve Medak-ig, ahol találtak egy római mérföldkövet és két feliratos szarkofágot is, egy középkori vár maradványaira lelhetünk, amiről Glavinić az alábbiakat állítja: „Medak est arx vetus ad litora flumins Likae exaedificata”. (kb. Medak egy régi vár amely a Lika folyó partjánál épült).”

Gj. Szabo 1920. Sredovječni gradovi… (Zagreb, 207. oldal)

7.13 Medak A település nevével, egy 1439-es oklevélben találkozhatunk először, melyben egy Mogorovics nemzetségbeli, külön ágat is megemlítenek (Medak ági Juranics Miklós). A vár nevével a török foglalásokat felsoroló 1577-es oklevélben is találkozhatunk. A török hódoltság idején a vár egy, a ribniki nahije (járás) alá tartozó vajdaság központja volt.

Mercator térképére, két Medak (Medac és Nedac Nouo) is berajzolásra került. Pavičić [25] úgy véli, hogy a Lika jobb partján lévő falu esetben egy nemesi településről van szó, s ide épült a vár is, míg a Lika bal partján lévő település, egy jobbágyfalu volt. Pavičić leírása alapján, Medak várát egy kisebb, Velaguša nevű dombon (612 m tszfm) kell keresni, nem messze a Glamočnica patak likai torkolatától, szinte a mai település közepén.

A várnak ma már, szinte nyoma sem maradt. Magának a dombnak a tetején, egy 22 m hosszú falat lehet megfigyelni, mely enyhe ívben, délnyugatról, északkeletnek halad. A Horvát Honvédő háború idején, a vár területére a JNA parancsnoksága települt, mely során, ugyan eltüntették a fal egy részét, de valójában egy fedezék építésekor vált igazán láthatóvá.

A mai Medak település területén, van egy másik várhely is, a Medak nevű hegyen (693 m tszfm). Ezen a helyen valószínűleg az a vár állhatott, amit Mercator térképén Medac Nouva-nak neveznek. E vár egyetlen, ismert alaprajzát Kukuljević Iván készítette el a 19. szd. végén. A rajz alapján egy meglehetősen tágas vár volt itt. A hegy tetején egy kerek torony (A) állt, melynek alapjai ma is könnyedén felismerhetők. A rajz alapján, a torony bejárata a keleti oldalon volt megtalálható. A toronynak északról egy sokszögletű építmény (B) támaszkodott, amit akár palotának is lehet tekinteni, s maradványai mai megfigyelhetők a torony mellett. Egy régészeti ásatás, valószínűleg teljesen feltárhatná ennek a két építménynek az alapjait.

A két építményen kívül, nagyon jó állapotban maradt fenn a belső fal északkeleti része (C), a palota és a fal közötti átjárótól a sarokig, ahol a fal egy derékszöget képezve halad egy kisebb, négyszögletes építményig (D). Magát a falsarkot, amit két fal képezett, csak egy ásatással lehetne feltárni. A hegy egészét is egy fallal övezték, mely csak nyomaiban látható a hegy oldalában.

Amint már említettük, a mai Medak település területén található második vár azon a helyen állt, ahol Mercator térképén Új Medak-ot jelölik. Hogy ki építette a várat már nem tudni, s a várat a középkori források sem említik – valójában Mercator térképén találkozhatunk először vele, ami arra utal, hogy akár a törökök is építhették. A vár alaprajzában emlékeztet is más, törökök által épített likai várakra (pld. Perusics, Stulicsa kula, Udbina), de csak egy régészeti ásatás tisztázhatná, hogy valóban török építésű vár volt, vagy voltak korábbi előzményei is. Szintén egy hasonló vizsgálat tisztázhatná Medak és Velaguša viszonyát is.

A vár mai állapota:

A várat 2011. 04. 04-én, Keserű László és Szabó Tibor társaságában látogattuk meg. A vár közvetlenül a főút keleti oldala fölötti hegyen egy Stranjine nevű család pár házból álló tanyájával szemben található. A környék többi várához képest Medak vára viszonylag nagyterületű és összetett. A vár magját egy kerek torony alkotta, amit egy fallal védett várudvar övezett. A torony ma már csak egy földkúp alakjában létezik, de az udvart övező fal déli és keleti szakasza még mindig 1-2 m magasan áll. Az övező fal déli részének közepén egy helyiség látható, ami azonban akár újkori, pásztorkunyhó maradványa is lehet. A torony és a fallal övezett együttest egykor a sziklacsúcs természeteses teraszának peremén végigfutó újabb fallal vehették körbe, de ennek már nincsenek látható maradványai.

/Szatanek József/

Forrás:

Krešimir Matijević: Naseljenje Like-Tekst

GPS: É 44° 26.697 (44.444950)
K 15° 31.189 (15.519820)

Medak első várát a Karlovac - Split autópályán, a Sveti Rok-i leágazástól érhetjük el a legkönnyebben. Az autópályáról letérve Gospić irányában kell haladnunk. A vár romjai a főút keleti oldalán emelkedő hegyen találhatók, Medak településtől kb. 2 kilométerrel délebbre. A hegy lábánál és körbe több házból álló házcsoportok találhatóak, mint Maoduši, vagy Blitve. A házakhoz bevezető utat táblák jelzik, amelyek a hely megtalálását megkönnyítik.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció