Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Podlapac - PodlapaćHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

„…Podlapac-on, castrum Podlapchec romjai találhatók, mely 1509-ben Karlovics Iván és Zrínyi Miklós birtokában volt. …”

„9.7. Podlapac - Gradina A mai Podlapac falu fölött, egy Gradinának nevezett hegy emelkedik (971 m tszfm), ahol a középkorban állt egy vár.

Pavičić [58] az állítja, hogy ezt az igen jó módon megépített várat a Gusics nemzetség emeltette, akárcsak a szomszédos Pisács (Pišać) várát. A várat az okiratok 1509-ben említik meg, mint azon három vár (Udbina, Komić) egyike, melyek Korbavában a Karlovicsok birtokában volt. Korbava meghódoltatása után, a törökök a várat is birtokba vették, s használták azt egészen az uralmuk végéig. Glavinics püspök az 1696-os, Lika megyei leírásában, várként (arx) tesz róla említést.

A vár, méreteivel és elhelyezésével, megfelel a hasonló korbáviai váraknak, mint pld. Korbavának (Krbava) és Kurjak-nak – méreteiben, míg elhelyezésével Merszinjnek (Mrsinj), vagy Komicsnak (Komić).

A vár, nyújtott ellipszis alakú, a központi része 57 m hosszú, míg egészében 113 m hosszú és 30 m széles. A masszív félkör alakú torony átmérője 9 m, amit a központi rész külső falához építettek, mely a várplató északi peremén halad el. A vár védelmét itt, a völgynek meredeken ereszkedő hegyoldal is erősítette. Itt található a sziklába vágott, alig 50 cm-es kapu is. A torony falvastagsága 140 cm, míg a többi fal vastagsága pontosan 1 métert tesz ki. A várplató egészét egy félköríves fallal zárták le, mely az északi falhoz csatlakozva, amihez a tornyot is hozzáépítették, egy belső udvart zárt körbe. A félkör alakú torony mára csak nyomaiban maradt fenn (kb. 1,5 m magasságban). A központi rész keleti oldalán egy négyzetes torony volt megtalálható, amit I. Kukuljević rajzán láthatunk [59]. A vár legkönnyebben megközelíthető, nyugati oldalára, még egy félköríves falat emeltek, mely egy külső falgyűrűt képzett. E fal mindkét vége, egy-egy sziklára támaszkodott.

[58] Pavičić: Zbornik…; str.81 [59] Karakaš: Podlapac ; str.16 ; Zagreb 2001 66

http://www.scribd.com/doc/29402401/Naseljenje-Like-Tekst

A vár mai állapota:

A várat 2010. 04. 18-án, Keserű László és Szabó Tibor társaságában látogattuk meg. A vár állapota megfelel K.

Matijević leírásának. A vár alatti, hegyek közé szorított völgyben lehetett egykor a várat kiszolgáló település. A vár innen csak 100-120 m relatív magasságban van, s erről az oldalról volt a vár is leginkább támadható. A várhoz felvezető egykori út a külsővár északi részén lévő egykori kapuhoz futott be, majd egy fal-szorosban megkerülve a várat, kifutott a vár keleti oldalán lévő meredek oldalba. Az út innen közvetlenül a várfalak aljában ment a torony mellett lévő, sziklába vágott kapuig.

A várat kb. 60-90 perc folyamatos hegymenettel lehet megközelíteni, így felkeresése, jó állóképességet kíván.

/Szatanek József/

Forrás:

Đuro Szabo: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, 1920. Zágráb. (209. o.)

Krešimir Matijević: Naseljenje Like

http://www.scribd.com/doc/29402401/Naseljenje -Like-Tekst

GPS: É 44° 35.334 (44.588905)
K 15° 36.707 (15.611782)

Podlapac települését, a Slunj-Gračac közti 1-es főúton érhetjük el a legkönnyebben úgy, hogy a főútról Udbina előtt (cca 3 km északra), Gečet falu tereületán, a tábláknak megfelelően nyugatnak, Suvaja (Mekinjar) felé kanyarodunk le. A mellékúton megyünk nyugatnak kb. 7 km-t, majd egy "Y" elágazásban jobbra északnak tartunk. Itt a Podlapac települést jelző táblának megfelelően kell mennünk, egészen a falu közepén álló templom melletti útkereszteződésig. Az útkereszteződésben jobbra (balról a templom van) megyünk, kb. 200 métert, majd balra, s egyenesen a várhegy irányába. A hegy oldalában már jól látszik az egykori felvezető út nyomvonala, így nekünk azt kell figyelnünk, hogy mikor ér ki a hegy lábához. A várhegy lábánál az út jobbra tart és halad a hegy vonalát követve. Az útról balra, kissé a várhegy oldalába húzódva, önálló tanyák figyelhetők meg. Ahhoz, hogy a várhoz felvezető gyalogutat elérhessük, az egyik tanyához vezető útra kell betérnünk, s az ottaniak engedélyével leparkolhatunk, majd gyalog vághatunk neki a majd 1000 (300 m rel.) méteres várhegynek tartó, 60-90 perces folyamatos emelkedővel járó útnak. A helyi gazdák a látogatásunkat örömmel fogadták, az eligazítást szívesen adták, s az elmaradhatatlan rakija-ból is megkínáltak bennünket.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció